Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 28 oktober 10:00 |
Artikelnummer | 72666 |
Pris | 957:- |
Beställ från Systembolaget |
Äntligen en samlingsvolym från La Grange aux Belles!
Sedan starten för sexton år sedan har Marc Houtin och Jesse Peau byggt ett gott rykte världen över för sina rena och prisvärda viner. Idag odlar vännerna femton hektar i fem kommuner i Anjou. Druvsorterna är de mest typiska för området och presenteras i saftiga tolkningar med charm och fräschör – viner man har lust att dricka varje dag.
Chenin blanc (90 %) samt en en liten andel chardonnay och melon, från yngre stockar och tidig skörd nära domänen i Aubance. 45 % av druvorna är egen frukt, medan 36 % kommer från Domaine du Bon Temps och 19 % från Pepinières Viaud. Jordarna består av vittrad schist och sandig lera ovanpå berggrund av schist. Ytjordens djup varierar, men ligger ofta omkring metern. Jordbruket är ekologiskt certifierat sedan 2011, med delvis biodynamiska metoder.
Druvorna handskördades tidigt på morgonen för att behålla fräschören, i små kassetter om 20 kg. Så fort de nådde vineriet pressades druvklasarna direkt. Musten jäste spontant, mestadels i tank samt i använda fat från L'Adour och Stockinger (5-10 år gamla). Buteljeringen gjordes i april 2024 utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel i samband med assemblage.
Les Moyens du Bord visar upp den lätta, friska och mineraliska sidan av chenin. Perfekt som start på kvällen!
Alkohol: 10,55 %
Fragile är en lite fylligare chenin blanc av druvor som skördats vid full mognad. Mestadels handlar det om frukt från egna marker i Soulaines-sur-Aubance, och dessutom en fjärdedel från Les Vignes du Fresche, Marc Houtins andra domän i La Pommeraye. Bägge har en jordmån av vittrad schist och lera på berggrund av schist. Vännernas jordbruk är ekologiskt med certifiering via Ecocert sedan 2011.
Druvorna handskördades vid full mognad när färgen börjat skifta i gyllengult. De hela klasarna skördades för hand i små kassetter om 20 kg, pressades omgående, och sedan fick musten jäsa spontant i använda 400- och 600-litersfat från Taransaud, Atelier Centre France och Stockinger (nya-sex år gamla). Vinet vilade ett knappt år på jästfällningen innan det buteljerades i oktober 2023 utan klarning eller filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel. Serveras vid cirka tio grader och håller flera dygn i öppen flaska.
Stilen i Fragile är fyllig och givande, helt utjäst, och typiskt för Anjou - inbjudande fruktig.
Alkohol: 13,5 %
Brise d'Aunis är ett friskt och saftigt rött av den lokala doldisen pineau d'aunis. Druvorna kommer från en hektar alldeles i närheten av domänens källare, planterad under 1980-talet samt 2009. Jorden här består av vittrad schist och sandig lera ovanpå berggrund av schist. Jordbruket är ekologiskt certifierat sedan 2011, med delvis biodynamiska metoder.
Frukten handskördades i kassetter om 20 kg. Efter avstjälkning jäste de hela oskadade druvorna i glasfibertank med en veckas kall maceration under koldioxid ("carbonique") där den frirunna musten tappades av dagligen. Efter pressning jäste vinet ut vilade vinet ett halvår i tank. Buteljeringen gjordes på literflaska i april 2024 utan klarning eller filtrering.
Alkohol: 12 %