Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 23 oktober 10:00 |
Artikelnummer | 72890 |
Pris | 1455:- |
Beställ från Systembolaget |
Daniel Sage gör sina egensinniga viner på en gammal farm utanför byn Riotord i Haute-Loire. Gården är vackert belägen på höjderna uppåt 1000 meter, så den här källaren är svalare än de flesta. De vinmarker som Daniel själv har hand om ligger i Bogy, en by som ingår i området Saint-Josèph. Resten av frukten kommer från goda vänner som Vincent Fargier i Villeneuve-de-Berg, Gérald Oustric i Valvignères och Christelle Dufours i Aspiran. Sedan flera år skapas vinerna i samarbete med kompanjonen Jordi Torgue.
Tidigare drev han en liten vinbutik i Lyon där han sålde och distribuerade hantverksmässiga viner varav många som idag hittas i vår portfölj. Sage är känd för metoden att direktpressa blå druvor. Ofta görs viner där en del av musten är direktpress och en del är hela avstjälkade druvor som får laka ur i musten. Ett bra exempel är hans Nyctalopie – metoden kallas vanligen för ”trempouillette”, ”grousse” eller ”flottation”.
Daniels viner blev snabbt ryktbara och eftersökta på grund av deras lättsamhet, vildhet och parfym. Med tiden har han kompletterat med druvor från vänner söderut i Ardèche. Den här frukten kommer från bekanta namn som Le Mazel och Les Deux Terres. Illustrationerna till Daniel Sages etiketter är målningar av den belgiske konstnären och poeten Jean Raine, vars stil var starkt inspirerad av surrealism och action-painting. De flesta av vinerna är helt enkelt döpta efter titeln på konstverket.
Viognier av frukt från Vincent Fargier (bekant som Les Deux Terres) i Villeneuve-de-Berg, södra Ardéche. Markerna där ligger relativt högt och har jordar av kalksten och kalkrik lera. Jordbruket drivs sedan länge med ekologiska metoder.
La voix du périscope är ett delikat orange vin av lika delar direktpressade druvor och frukt med en veckas skalmaceration. Blandningen jäste spontant i tank. Efter pressning vilade vinet ett år i använda fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 11 %
Gamay och pinot noir. Druvorna kommer från Daniel Sages mark i Bogy (norra Ardèche/mellersta Saint-Josèph) samt från Vincent Fargier på Les Deux Terres i Villeneuve-de-Berg. Vinet är framställt med metoden som Sage kallar "flottation" eller "trempouillette", där hela avstjälkade druvor får macerera i must från en direkt pressning. Efter pressning vilade vinet ett år i använda fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 11 %
Gamay från Daniel Sages egna parceller i Bogy. Druvorna jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Efter pressning mognade vinet ett år i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.
Alkohol: 13 %