Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 1 mars 10:00 |
Artikelnummer | 50806 |
Pris | 1137:- |
Beställ från Systembolaget |
Den här lådan bjuder på tre viner från vårt favoritområde Jura – ett härligt vitt bubbel och två ljusa och lätta röda. Alla tre vinerna är odlade med ekologiska/biodynamiska metoder och framställda helt utan tillsatser.
Catherine Hannoun har ett förflutet som filmproducent i Paris - bland annat producerade hon Jonathan Nossiters film Mondovino - men lämnade branschen 2005 för att flytta till Jura. Efter något års inledande praktik hos Emmanuel Houillon i Pupillin etablerade sig Catherine 2008 med en liten domän där hon från första början har arbetat biodynamiskt, med häst och för hand. Namnet fick hon från floden Loue som flyter förbi alldeles nedanför hennes gård i Port Lesney.
La Bulle Bleue är ett karaktärsfullt mousserande vitt av chardonnay ("vin mousseux méthode traditionelle"). Druvorna skördades hösten 2016 i egna marker i byarna Pupillin, Marnoz, Aiglepierre och Buffard. Rankornas ålder varierar från sex till sextio år, och de växer i områdets typiska jordar av kalkrik märgel, lera och kalksten.
De hela druvklasarna pressades direkt. Musten jäste sedan spontant med hela 22 månaders lagring på jästfällningen i fat och foudre. Buteljeringen gjordes i juli 2018 utan klarning eller filtrering. Flaskorna låg sedan sjutton månader 'sur lattes' innan de degorgerades i december 2019 utan dosage.
För Alice Bouvot var det aldrig någon tvekan om att hon en gång skulle slå sig ned i Jura. Efter praktik i Bourgogne och Bordeaux var det äntligen dags att starta sin egen domän 2004. Tillsammans med dåvarande partnern Charles Dagand köpte hon sig en liten källare i staden Arbois och ett par hektar vinmark i trakten runtomkring. Efterhand skaffade hon sig fler parceller och kunde göra fler cuvéer. Idag odlar hon 3,6 hektar, och har dessutom dragit igång en liten verksamhet med inköpt frukt för att kunna överleva med de senaste årens ofta magra skördar.
"Elle Aime" är något ganska ovanligt - ett ljusrött vin som blandar pinot noir med chardonnay. Frukten kommer från Alice Bouvots egna marker i Arbois, där jordbruket sedan länge drivs med biodynamiska metoder. Jäsningen skedde spontant i tank med hälften avstjälkade druvor och resten hela klasar. Urlakningen var helt passiv (dvs ingen aktiv bearbetning av skalmassan) men varade i två månader (Elle Aime = LM = Longue Macération). Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och utan tillsatser.
François Rousset-Martin tog över släktgården 2006 och arbetar med knappt fem hektar i trakten kring byarna Nevy-sur-Seille och Château-Chalon. Markerna sköts med ekologisk praktik och biodynamiska metoder, dock utan formell certifiering. Målet är att med tiden göra vin från cirka tio hektar, för att kunna utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.
Det här är en poulsard från 22-åriga rankor i lieu-dit 'Les Vignasses' i hembyn Nevy-sur-Seille (AOP Côtes du Jura). Läget är en västersluttning på 250 meters höjd med jordmån av kalksten och lera. Efter skörd avstjälkades druvorna för hand på en perforerad skärm ("au crible"). De hela oskadade bären fick sedan jäsa spontant i ståltank med sex dagars maceration. Efter pressning vilade vinet på tank innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser.