Beställningssortiment

Vin & Natur Ardèche 1 – SLUT!

Format 3 flaskor.
Säljstart 3 mars 12:00
Artikelnummer 50811
Pris 945:-
launch Beställ från Systembolaget

Vår första temalåda med viner från Ardèche är centrerad kring byarna Valvignières, Alba-la-Romaine och Villeneuve-de-Berg. Området har med tiden blivit en av de viktiga knutpunkterna för rörelsen kring naturliga viner. Pionjärerna var Gérald och Jocelyne Oustric på Le Mazel, som odlat giftfritt och gjort sina viner utan tillsatser ända sedan 1997. Efterhand har de blivit inspiratörer och mentorer till yngre vinmakare som Andrea Calek, Les Deux Terres och Anders Frederik Steen.


Blonde 2017 - Andrea Calek

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor fortfarande kvar i husvagnen men har med tiden byggt en ordentlig källare.

Blonde är ett vitt vin av chardonnay, från kalkhaltiga lerjordar i Alba-la-Romaine. De hela druvklasarna pressades direkt och musten fick sedan jäsa spontant i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Andrea Caleks vita viner har en fri och läskande känsla. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Adam contre le beefsteack 2018 - Daniel Sage

Daniel Sage gör vin i Riotord (Haute-Loire) nära gränsen till Ardèche. Tidigare drev han en liten vinbutik i Lyon där han sålde och distribuerade hantverksmässiga viner, varav många av dem man idag kan hitta i vår portfölj.

Daniels viner är kända för direktpress av blå druvor. Vidare görs viner där en del av musten är resultatet av direktpress, samt en andel hela druvor som får flyta omkring och laka ur i musten. Daniel kallar metoden för "flottation".

Daniel Sages uttrycksfulla etiketter är målningar av den belgiske konstnären och poeten Jean Raine, vars arbeten var starkt inspirerade av surrealism och action-painting. De flesta av vinerna är helt enkelt döpta efter titeln på konstverket.

Adam contre le beefsteack är en ren pinot noir, framställd av frukt från Vincent Fargiers marker i Villeneuve-de-Berg (ringer det en klocka? Vincent är bekant som ena halvan av Les Deux Terres). Druvorna jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser i något steg.

Cuvée Raoul 2016 - Le Mazel

I utkanten av byn Valvignères, mitt i Ardèche, bor syskonen Gérald och Jocelyne Oustric. Egendomen Le Mazel skapades redan 1919 som ett blandat jordbruk av deras farfar och utvidgades efterhand. Gérald kom med i sin fars verksamhet 1982. Fram till slutet av 1990-talet hade i stort sett alla druvor sålts till kooperativet i byn - där fadern var en av grundarna - men från 1997 satsade man på att börja göra eget vin av högre kvalitet. Inspirationen kom från föregångare som Jacques Néauport och Marcel Lapierre i Beaujolais. Sedan drygt ett par decennier odlar syskonen ekologiskt, med certifiering sedan 2002.

Cuvée Raoul är en ren carignan från 50-åriga stockar i söderlägen i Valvignières, med jordmån av kalksten och kalkblandad lera. De hela druvklasarna fick jäsa spontant i betongtank med 'macération carbonique' och fyra veckors skalkontakt. Efter pressning jäste vinet ut och vilade fjorton månader i tank. Buteljeringen gjordes under kronkapsyl utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är ett utvecklat 'vin de soif' med varm ljus färg, lyft av volatila toner, söt bärfrukt och smått pricklande känsla på tungan. Dricks bäst svalt och helst samma kväll som det öppnats.