Beställningssortiment

Garance 2018 – Montanet-Thoden – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 15 juni 10:00
Artikelnummer 78220
Pris 289:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Montanet är några av de bönder som varit med oss längst, det vill säga ända från början. Deras marker ligger kring byarna Saint-Père och Vézelay – den senare kanske mest berömd för sitt magnifika benediktinerkloster från tidig medeltid – och är planterade med mestadels chardonnay och därnäst pinot noir.

Det är inte mer än knappt fem mil norrut till Chablis, och visst har Montanets vita vin Galerne en hel del beröringspunkter med vinerna därifrån, även om uttrycket i Galerne generellt sett är fruktigare. Å andra sidan är deras Garance klockren röd bourgogne i en lättare skepnad med väldigt diskreta fat.

Båda är bland våra mest pålitliga viner som bara fortsätter att leverera, år efter år.

Läs mer om familjen Montanet och deras domäner här och här.


'Garance' Bourgogne Rouge 2018

Garance är domänens rena pinot noir. Den kommer från egna marker som huvudsakligen är kalkrik röd lera med rikliga mängder kalksten och marina fossiler. Röda viner från Vézelay klassificeras som regional Bourgogne. Odlingen är ekologisk sedan starten år 2000.

Druvorna skördades för hand och placerades som hela klasar i öppna ekståndare. Jäsningen startade sedan spontant med de lätt mosade druvorna i botten. Musten fick två veckors maceration på skalen, med nedtryckning av skalhatten i början och överspolningar i slutet. Efter pressning mognade vinet nio månader i äldre bourgognefat (228 liter) och feuillettes (132 liter). Det har inte klarnats, men fick en lätt filtrering genom kiselgur och en låg dos svavel innan innan buteljering.

Garance visar upp druvsorten som den egentligen är, med gott om frukt utan de ofta överdrivna pålägg av fat som är så vanliga i området. Ren pinot noir blir inte mycket renare!