Beställningssortiment

Vin & Natur Julie Balagny 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 25 oktober 10:00
Artikelnummer 54170
Pris 1164:-
launch Beställ från Systembolaget

Det är nu mer än tolv år sedan Julie fick hjälp att hitta en högt och avskilt belägen mark i Fleurie där hon kunde förverkliga sin dröm. Läget heter ’En Remont’ och består av tre sammanhängande hektar i en brant sluttning. Backen bjuder på skiftande typer av jordmån och varierande ålder på vinstockarna.

Den yngre delen ligger på toppen av kullen – närmast den omgivande skogen – och har en jordmån av vittrad granit, sand och basalt. Härifrån kommer Cayenne. Mitten av backen är ren granitjord och det är den delen som ger vinet En Remont. Strax nordväst om Fleurie ligger byn Émeringes, där Julie sedan 2015 har en parcell med Beaujolais som ger hennes lättaste vin. Förra året introducerades dessutom Minouche, en cuvée av inköpta druvor från vännen Jérome Courtois.

2020 kan kort sagt beskrivas som ännu en varm årgång i Beaujolais. Våren var mild, utan den numera så typiska sena vårfrosten. Högsommaren blev het och nästan fri från hagel, med bara ett fåtal regnskurar och allt torrare ju längre tiden gick. I mitten av augusti började torkan bli ett problem i vissa lägen, men de odlare som vågade vänta med att plocka fick lyckligtvis lite regn innan det var dags. Det blev en tidig skörd i början av september med fina druvor, hög fruktmognad och bitvis höga mustvikter. Jämfört med andra varma år som 2015 och 2018 upplevs 2020 mer balanserat, med renare toner och större fräschör.

Inför förra årets lansering av Balagny gjorde vi en längre intervju där Julie bland annat berättade om växtsäsongen 2020 och den kommande skörden. Läge att klicka fram och läsa igen!


B...j.l..s 2020

Gamay från 70-åriga stockar i Julies parcell i byn Émeringes, strax nordväst om Fleurie och nära gränsen till Julienas. Marken ligger i en sluttning med jord av lera, småsten och sand. Även här arbetar Julie uteslutande för hand med biodynamiska metoder, utan certifiering.

I källaren framställs B...j.l..s på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Fleurie 'Cayenne' 2020

Gamay från den översta delen av En Remont, ett högt och brant sydvästläge som når över 500 meters höjd. Rankorna i den övre delen är relativt lite yngre (35-60 år). Jordmånen består av vittrad granit med sand och basalt. Julie arbetar uteslutande för hand med biodynamiska metoder, utan certifiering.

I källaren framställs Cayenne på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Fleurie 'En Remont' 2020

Gamay från den mellersta och nedre delen av En Remont, ett högt och brant sydvästläge på cirka 500 meters höjd. Rankorna i den nedre delen är äldre, upp till 90 år gamla. Jordmånen skiftar här till ren vittrad rosa granit med inslag av kvartsit. Julie arbetar uteslutande för hand med biodynamiska metoder, utan certifiering.

I källaren framställs En Remont på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer fem veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller tillsatser.