Beställningssortiment

Tout Rouge au Litre 2020 – Domaine Rietsch – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 literflaskor
Säljstart 18 oktober 10:00
Artikelnummer 54004
Pris 289:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – de har varit aktiva i sju generationer. Förr i tiden var det inte främst vindruvor man odlade utan andra grödor som spannmål, frukt och tobak. Idag är det Jean-Pierre och hans fru Sophie, samt hennes syster med man, som står för merparten av arbetet. Släktens vineri – en renässansbyggnad från 1576 – är beläget i Mittelbergheim, en liten by vid foten av Vogeserna. Domänen omfattar tolv hektar, fördelade på fem olika lägen med mestadels kalkblandade lerjordar. Rietsch odlar områdets alla typiska druvsorter, och deras vinmarker är ekologiskt certifierade sedan 2008.


Tout Rouge au Litre 2020

Tout Rouge är en blandning av två pinotsorter - rouge och gris - som förr i tiden ofta var samplanterade i vingårdarna. Frukten kommer från egna vinmarker i Mittelbergheim och Mützig. Efter handskörd jäste de hela druvklasarna av egen kraft i tank med tjugotvå dygns maceration "semi-carbonique".

När druvresterna pressats fick vinet mogna åtta månader på jästfällningen i tank. Vinet buteljerades på sällskapliga literflaskor, lätt filtrerat och med en minimal dos svavel. Tout Rouge är ett saftigt rött som gärna serveras lätt kylt, vid 12-14 grader. Håller bra och kan sparas i öppen flaska något dygn.