Beställningssortiment

Ottavio 2020 – Cascina ’Tavijn – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 1 december 10:00
Artikelnummer 54498
Pris 280:-
launch Beställ från Systembolaget

När man färdas från Langhe österut mot Monferrato Astigiana är det lite som att resa tillbaks i tiden. Här, i den lilla byn Scurzolengo, ligger Cascina Tavijn. Sedan 1908 har familjen Verrua drivit blandat jordbruk där hasselnötterna spelar en viktig roll. Förr i tiden såldes vindruvorna till det lokala kooperativet, men efter millennieskiftet började man buteljera själva. Sedan mer än tio år är det Nadia Verrua som leder verksamheten, med hjälp av sina föräldrar Maria Teresa och Ottavio (“Tavijn”).

Verrua brukar idag ca elva hektar, varav ungefär fyra är planterade med hasselbuskar. Familjen har alltid arbetat utan kemikalier i markerna – numera med ekocertifiering – och gör det mesta av jobbet för hand. Druvsorterna som odlas är de lokalt förankrade: barbera, grignolino, freisa och den rosigt parfymerade ruché. Närmast bortglömda lokala sorter som slarina har också fått plats.

När skörden bärgats till gården inne i byn avstjälkas druvklasarna försiktigt, så att bären lämnas hela. Sedan startar jäsningarna av egen kraft och fortskrider i långsam takt alltmedan höstens temperaturer sjunker. Urlakningstiderna blir ofta markant långa, uppåt två månader, men utan aktiv extraktion. Efter press får vinerna mogna vidare i tankar eller ekliggare (“botti”) tills de upplevs färdiga att buteljera.

Idag gör Nadia ett flertal cuvéer – främst druvrena viner av grignolino, barbera och ruché. På sistone har hon utökat med några viner från nyplantering eller inköpt frukt. När vi besökte gården i november 2019 upplevde vi en obändig energi och en lovande utveckling som vi gärna vill vara med om att följa framöver. Verrua är också några av de härligaste människor man kan vilja arbeta med som importör!


Ottavio 2020 - Cascina 'Tavijn

Grignolino från branta sluttningar utanför byn Scurzolengo, med jordmån av sand och kalkrik lera. Jordbruket är sedan länge ekologiskt med biodynamiska metoder. Efter skörd avstjälkades druvorna och lades hela och oskadade i en sluten tank. Jäsningen startade spontant med en en mindre andel mosade druvor i botten ("semi-carbonique"). Urlakningen varade i två månader utan aktiv extraktion. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats so2 efter malo.

Ottavio har fått sitt namn efter Nadias pappa. Årgång 2020 upplevs relativt sett lite lättare än de två föregående, och vinet kan ha en del kolsyra (häll fram och tillbaks i karaff om du vill ha vinet mer stilla). Dricks bäst inom en timme från att flaskan öppnats.