Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 26 januari 10:00 |
Artikelnummer | 50340 |
Pris | 897:- |
Beställ från Systembolaget |
Jean-François Ginglinger håller hus i byn Pfaffenheim i centrala Alsace. Här odlar han 6,5 hektar prima vinmark som inkluderar två grand cru-lägen – Steinert och Zinnkoepfle. Jordmånen runt byn domineras av oolitisk kalksten med rikliga mängder marina fossil.
Familjen Ginglinger har sysslat med vinodling i den här trakten ett bra tag – närmare bestämt sedan 1610! Man vårdar sina vinmarker med biodynamiska metoder sedan 1997, fick sin ekocertifiering 1999 och biodynamisk certifiering 2001. Planteringarna omfattar de flesta traditionella Alsace-sorter som sylvaner, riesling och muscat, pinot gris och gewurztraminer, auxerrois, pinot blanc och pinot noir.
2015 började Jean-François använda sig av häst för att plöja vingårdarna och hålla marken mjuk och syresatt, uppmuntra biologisk aktivitet i jorden och locka vinrankorna att söka sig längre ner mot den kalkrika berggrunden.
I källaren utgår han från vad varje läge och druvsort behöver – det händer till exempel att vissa vita viner får ett par veckors skalkontakt. Till vinifieringen använder han klassiska större Alsace-foudres och tankar. Den mogna frukten får vanligen jäsa ut helt, och med sina levande syror uttrycker vinerna en slankare sida av områdets annars rika stil.
Pinot blanc från egna marker i Pfaffenheim, där jordarna mestadels består av oolitisk kalksten samt kalkrik sandsten. Ginglingers jordbruk bedrivs med biodynamiska metoder sedan mer än två decennier, och är formellt certifierat sedan 2001.
Efter pressning jäste musten spontant i traditionell ekliggare (foudre). Vinet vilade sedan på sin jästfällning innan buteljering i september utan klarning, filtrering eller tillsatser. Håller ett par dygn i öppnad flaska.
En blandning av riesling och sylvaner från Bihl, ett namngivet läge utanför Pfaffenheim. Marken är relativt flack med en komplex jordmån av oolitisk kalksten rik på marina fossil. Ginglingers jordbruk bedrivs med biodynamiska metoder sedan mer än två decennier, och är formellt certifierat sedan 2001.
Efter pressning jäste musten spontant i traditionell ekliggare (foudre). Vinet vilade sedan på sin jästfällning innan buteljering i september utan klarning, filtrering eller tillsatser. Håller ett par dygn i öppnad flaska.
Gewurztraminer från egna marker i Pfaffenheim, där jordarna mestadels består av oolitisk kalksten samt kalkrik sandsten. Ginglingers jordbruk bedrivs med biodynamiska metoder sedan mer än två decennier, och är formellt certifierat sedan 2001.
Efter pressning jäste musten spontant i traditionell ekliggare (foudre). Vinet vilade sedan på sin jästfällning innan buteljering i april utan klarning, filtrering eller tillsatser. Håller minst ett dygn i öppnad flaska.