Beställningssortiment

Vin & Natur 46 – SLUT!

Format 6 flaskor
Artikelnummer 50367
Pris 1536:-
launch Beställ från Systembolaget

Vin & Natur 46 mixar två karaktärsfulla vita med fyra underbart drickvänliga röda. Balansen är komponerad för att stämma med årstiden, och lådan passar perfekt för dig som vill upptäcka våra viner på bredden – eller bara fortsätta njuta!

 


Müller-Thurgau 2019 - Stefan Vetter (Franken)

Med sin minimalistiska inställning – inte minst när det gäller tillsatser av svavel – är Stefan Vetter en pionjär för naturliga metoder i Franken. Stefan startade sin domän 2010 och har sedan dess främst riktat in sig på områdets specialitet silvaner, som trivs ypperligt i de kalkstensdominerade sluttningarna utmed floden Main. Dessutom odlar han müller-thurgau, pinot noir och blaufränkisch.

Det här är en ren Müller-Thurgau, delvis av egen frukt och delvis inköpt från en granne i hembyn Gambach. Musten jäste av egen kraft i använda 500-litersfat, med full malolaktisk omvandling, och vilade sedan ett år på jästfällningen utan omrörning innan assemblage i tank. Buteljeringen gjordes utan föregående filtrering, med en minimal dos tillsatt svavel. Det här är ett karaktärsfullt vitt med befriande låg alkohol, samtidigt som det har bra koncentration och mogen syra som drivs på av ett litet volatilt lyft och rundas av med kalkig textur. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

Vermentuzzo 2019 - I Vini di Giovanni (Umbrien)

Giovanni Battista Mesina kommer ursprungligen från de karga bergstrakterna på Sardinien. Som barn flyttade han med sin far och farfar till norra Umbrien. Familjen drevs av en dröm om drägligare arbetsförhållanden, och slog sig ned som fårfarmare ute på landsbygden nordost om Perugia. Mesinas gård uppe på kullarna ovanför Pianello består framförallt av vidsträckta betesmarker till fåren, men också sekelgamla olivträd och knappt tre hektar planterade med vin. Sedan några år tillbaka har Giovanni börjat buteljera under egen etikett, inspirerad av vänner som Danilo Marcucci och Collecapretta. Såväl fårskötseln som jordbruket hanteras med ekologiska/biodynamiska metoder.

Vermentino återknyter till Giovannis ursprung på Sardinien och kan ge komplexa och karaktärsfulla vita viner. I källaren är hans inställning att göra så lite som möjligt för att ge mest uttryck för frukt och terroir. Druvorna jäste av egen kraft i ståltank, med ett par dygns kontakt med skalen innan pressning. Efter ett drygt halvårs vila på jästfällningen gjordes buteljeringen utan klarning, filtrering eller tillsatser. Fint solmogen frukt balanseras med god syra, lite struktur från skalkontakten och behagligt låg alkohol. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.

Friand et Juteux 2019 - Mathieu Apffel (Savoie)

Mathieu Apffel kommer ursprungligen från Jura, utbildade sig till vinmakare i Bourgogne och startade sin verksamhet i centrala Savoie, strax utanför staden Chambéry. Den första årgången på egen hand blev 2017. Numera odlar Mathieu fem hektar med områdets typiska druvsorter jacquére, altesse, mondeuse och gamay. Metoderna är ekologiska med full certifiering 2020.

Friand et Juteux är framställd av områdets stolthet: den lokala blå druvsorten mondeuse, som är nära besläktad med syrah. Druvorna kommer från ett varmt söderläge om 1,5 ha i Saint Alban-Leysse, ett villaområde nordost om Chambéry. Jorden där består av kalkgrus som rasat ner från bergssidorna ovanför.

De hela druvklasarna jäste av egen kraft i tank med åtta dagars maceration. Efter pressning mognade vinet i både använda fat och tank. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser. Typiskt för druvsorten får vi sval blå frukt med en liten örtkryddig twist. Känslan är frisk och läskande med lätt åtstramande tanniner och en smått kalkig textur. Dricks helst inom ett dygn från att flaskan öppnats.

Môl 2018 - Patrick Bouju (Auvergne)

Auvergne är ett snudd på bortglömt vinområde idag, men innan vinlusens härjningar stod Frankrikes centralmassiv för en stor del av den franska vinproduktionen. 2004 drog Patrick Bouju igång Domaine la Bohème med en och en halv hektar vinmark. Han har sedan dess letat rätt på de bästa kända och glömda markerna i Puy-de-Dôme, Auvergne. Idag odlar han nästan fem hektar och gör dessutom vin av inköpta druvor från vinodlande vänner han litar på.

Môl är en lyckosam blandning av syrah, carignan, merlot, cinsault och gamay. Frukten kommer delvis från Auvergne och delvis från södra Frankrike. Samtliga druvor avstjälkades och fick jäsa spontant i glasfibertank med femton dagars urlakning. Därefter mognade vinet tolv månader i äldre fat och buteljerades utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Tillsammans med mjukt fruktig gamay är det den svalvuxna syrah-komponenten som sätter tydligast signatur. Môl är ett avväpnande charmigt rött som gärna avslutas samma kväll som flaskan öppnats.

Prémices 2019 - La Roche Buissière (Rhône)

Domaine La Roche Buissière ligger i den lilla byn Faucon i södra Rhône - inklämd mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan 1970-talet och blev ekologiskt certifierad redan 1980. Antoine och Laurence Joly gjorde sin första skörd 1999 och ställde snart om från att sälja druvor till att göra vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla druvor på gården. Paret odlar idag sjutton hektar varav de flesta ligger inom AOC Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är de kalkrika markerna främst planterade med grenache och syrah, men även en liten del cinsault, mourvèdre och merlot.

‘Prémices’ är framställt av mestadels grenache med en mindre andel syrah. Samtliga druvor avstjälkades innan de fick inleda sin jäsning av egen kraft i stora betongtankar. Efter pressning mognade vinet färdigt i tank och buteljerades med en minimal dos svavel. I vanlig ordning bjuder La Roche Bussière på generös sydfransk frukt, men samtidigt ligger fokus på syra och drickbarhet snarare än tyngande alkohol. Håller utan problem över något dygn i öppen flaska.

Il Rossodatavola 2019 - Collecapretta (Umbrien)

Familjen Mattioli bor i en liten by i närheten av Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan 1100-talet har kullarna ovanför dalgången odlats med områdets lokala druvsorter – trebbiano spoletino, malvasia, sangiovese, sagrantino och ciliegiolo. Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Deras vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd, med en jordmån av järnrik lera och kalk, och odlas med ekologiska metoder. Vinerna jäser med druvornas egna jäststammar, och mestadels i glaserade cementtankar.

Il Rossodatavola är en härligt renfruktig sangiovese från sluttningar på 500 meters höjd i Terzo La Pieve. Jordmånen består av kalk- och järnrik lera med inslag av tufa och travertin (olika sorters kalksten). De hela druvklasarna fick jäsa i öppna betongtankar med en knapp veckas maceration. Efter pressning mognade vinet i betongtank och buteljerades utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser.