Beställningssortiment

Bora Lunga 2019 – Cinque Campi – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 27 januari 10:00
Artikelnummer 50280
Pris 284:-
launch Beställ från Systembolaget

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Familjen har tre olika vinmarker. Främst det historiska österläget vid namn ’Cinque Campi,’ dessutom en något yngre mark som vetter åt väster kallad ’Le Marcone’, och slutligen de nyare lägena ’Botteghe’ och ’La Bora Lungo’ som båda har nordvästlig exponering. De flesta av rankorna planterades under tiden strax efter andra världskriget med massalt urval från ännu äldre stockar. Bitvis rör det sig om helt lokala druvsorter som malbo gentile, spergola, lambrusco grasparossa och lambrusco barghi, och därutöver flera andra sorter som marzemino, cabernet sauvignon, carmenere och moscato.

Filosofin handlar om att odla och framställa vin i enlighet med naturen. Det innebär inte minst ekologiska metoder med certifiering, men samtidigt en mer djupgående omsorg om balansen i jorden och ekosystemet. I källaren betyder det att arbeta helt utan tillsatser och filtrering.


Bora Lunga 2019 - Cinque Campi

Bora Lunga är ett stilla skalmacererat vin framställt av den lokala druvsorten spergola, med en tiondel moscato giallo för den fina aromatikens skull. Druvorna kommer från yngre planteringar i vinmarken La Bora Lungo, ett läge som vänder sig åt nordväst. Jordarna består huvudsakligen av kalkhaltig lera, och Nizzolis jordbruk drivs sedan länge med ekologisk certifiering och biodynamiska metoder.

Jäsningen startade spontant med vingårdens egna jäststammar i ståltankar utan temperaturkontroll. Macerationen med druvskalen varade i tre dygn. Efter pressning vilade vinet tolv månader på jästfällningen innan det tappades på 3135 buteljer utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser. Det här kan beskrivas som ett lättare “orangevin” med finstämd struktur och behagligt balanserad alkohol (12,5%). Serveras svalt snarare än kallt och håller till nästa kväll i öppen flaska.