Beställningssortiment

Vin & Natur Italien 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 6 maj 10:00
Artikelnummer 74940
Pris 915:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre italienska viner, lite utanför allfarvägarna och det mest förväntade.

Ett mousserande färgstarkt vitt från trakten av Reggio Emilia, ett karaktärsfullt stilla vitt från det skogiga Umbrien, och ett rött från höjderna i Monferrato av en gammal lokal druvsort som nyligen räddades från att försvinna.


Particella 128 2018 - Cinque Campi (Emilia-Romagna)

Den lilla byn Puianello di Quattro Castella ligger strax söder om Reggio Emilia, mitt i Lambrusco-land. Här odlar släkten Nizzoli vin sedan långa tider tillbaka. Egendomen har gått i arv från far till son i över tvåhundra år, och tidigare varit ett blandat jordbruk mest för de egna behoven. 1980 började man sälja vin på damejeanne och tog namnet efter sin främsta vinmark. Idag är det Vanni Nizzoli med familj som driver verksamheten vidare.

Particella 128 är ett mousserande färgstarkt vitt av den lokala druvsorten spergola, från gamla stockar planterade 1945. Vinet jäste spontant i ståltank med fem dagars skalmaceration. Efter buteljering utan klarning eller filtrering låg det tolv månader på jästfällningen i flaska innan degorgering utan dosage eller andra tillsatser. Läskande torr vit lambrusco åt det orangea hållet!

Vigna Vecchia 2018 - Collecapretta (Umbrien)

Familjen Mattioli bor i en liten by utanför staden Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan elvahundratalet har kullarna ovanför dalgången odlats med en rad lokala druvsorter - trebbiano spoletino, malvasia, sangiovese, sagrantino, barbera och ciliegiolo.

Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Familjens vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd. Jorden är en blandning av järnrik lera och kalk. I vinmarkerna använder familjen bara kompost från egna djur. Familjens odlingar sträcker sig över åtta hektar, men bara drygt fem hektar för vin. Resten är planterade med olivträd, vete och korn.

Vigna Vecchia är ett vitt vin från äldre stockar av den lokala varianten av trebbiano som har fått tillnamnet “spoletino”. Efter pressning jäste musten med druvornas egna jäststammar i glaserad betongtank. Vinet drogs om i februari året efter skörd för att skilja bort jästfällningen och buteljerades framåt juni helt utan tillsatser. Ett finstämt och karaktärsfullt vin!

Cenerina 2018 - Cascina Val Liberata (Piemonte)

Cascina Val Liberata är en biodynamisk farm i byn Villamiroglio i norra Monferrato, grundad 2014 av Deirdre O’Brien och Maurizio Caffer. Den ligger naturskönt belägen på höjderna ovanför en dalgång omgiven av skogar och fält, utan några grannar som driver jordbruk med konventionella metoder. Gården omfattar tio hektar varav 3,5 ha vinmark. Resten utgörs av skogsdungar, öppna fält, valnötsträd och småskalig grönsaksodling.

Slarina är en gammal piemontesisk druvsort som tidigare mest odlades i Monferrato. I trakten kallades den också ”Cenerina” – ett ord med ursprung i italienska ”cenere” (som betyder aska). Detta eftersom druvorna gärna får en tunn beläggning, likt ett fint stoft av aska på druvklasarna. Slarina ger låga skördeuttag, och det var också orsaken till att druvsorten nästan försvann till förmån för mer högavkastande sorter som barbera.

Cenerina är ett rött vin av slarina med klockren piemontesisk adress och ekologisk certifiering. Druvorna jäste av egen kraft i ståltank. Efter pressning fick vinet jäsa klart och mogna under ett halvår i tank av betong. Det buteljerades med en minimal dos vulkaniskt svavel, och med sin återhållsamma alkohol dricks det fint till det mesta av antipasti och primi piatti.