Beställningssortiment

Vin & Natur Chenin 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 29 april 10:00
Artikelnummer 73693
Pris 1095:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre vita viner av hög kvalitet framställda av chenin blanc från Anjou.


Un Brin Gourmand 2014 - Jérôme Lambert

Jérôme Lambert har hand om några få hektar i Rablay-sur-Layon, en liten by i södra Anjou. Från samma vinmark om ungefär en hektar, med områdets typiska jordmån av schist, gör han tre olika viner från gamla stockar av chenin blanc. Det enda som egentligen skiljer vinerna åt är skördetillfället – för övrigt görs allt likadant. Det blir en fokuserad uppvisning i terroir och olika faser av druvmognad. Högspänt elektriska och distinkt lagringsbara uttryck av chenin blanc!

Un Brin Gourmand kommer från andra varvet i vinmarken. Det är alltså skördat en vecka efter Coule de Source och en vecka innan Mélodie en Sous-Sol. Efter omgående pressning fick vinet jäsa av egen kraft i tank och lagrades arton månader på jästfällningen. Det buteljerades slutligen utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser. Un Brin Gourmand dricks bäst inom ett dygn från det att flaskan öppnats.

La Roche de Mûrs 2018 - La Grange aux Belles

La Grange aux Belles gör viner med både koncentration och fräschör – viner man har lust att dricka varje dag. Gänget bakom namnet, det vill säga Marc Houtin och hans bägge kompisar Julien Bresteau och Gérald Peau, är baserade i centrala Anjou och odlar druvsorterna chenin blanc, pineau d’aunis och grolleau, samt cabernet franc, cabernet sauvignon och gamay. Alla deras marker är ekologiskt certfierade.

Nyligen fick man ta över en historisk vinmark strax söder om staden Angers. Läget heter La Roche de Mûrs och ligger på en klippa av schist ovanför ett biflöde till Loire. Första årgången blev 2018, och resultatet är utan tvekan det yppersta man hittills åstadkommit av chenin blanc. Vinet jäste spontant i använda fat och lagrades ett år på sin jästfällning. Buteljerat utan klarning, filtrering eller tillsatser är vinet ordentligt koncentrerat och lagringsdugligt, men samtidigt så givande nu. Det håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.

Gilbourg 2018 - Benoît Courault

Sedan 2006 arbetar Benoît Courault med sex hektar i Faye d’Anjou, alldeles i närheten av floden Layon som rinner genom det lantliga landskapet Anjou. Hans vinmarker är fint belägna, och med sina jordar av schist särdeles väl lämpade för chenin blanc. De flesta av stockarna är gamla och vissa av dem har nått en bra bit över hundra års ålder. Till sin hjälp har Benoît ardennerhästen Norway.

Gilbourg kommer från ett läge i Faye d'Anjou med 60-åriga stockar av chenin blanc som växer i floddalen Layons typiska jordmån av schist. Vinet jäste spontant med ett år på jästfällningen i äldre fat, och fick en minimal tillsats av svavel i samband med omdragning. 2018 är en årgång som gav rikt fruktiga viner av hög kvalitet, vilka kan lagras både länge och väl för att det fördjupa det mineraliska uttrycket. Samtidigt är det härligt att dricka redan nu och håller fint några dygn i öppen flaska.