Beställningssortiment

Vin & Natur 38 – SLUT!

Format 6 flaskor
Säljstart 13 maj 10:00
Artikelnummer 71737
Pris 1656:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller två vita viner, ett rosa bubbel, ett lätt rött på gränsen till rosé, samt två röda viner. Lådan är komponerad för att passa årstiden och är perfekt för dig som på ett enkelt sätt vill närma dig våra viner!


Bourgogne Aligoté 2018 - Domaine Derain (Bourgogne)

Domaine Derain håller hus i byn Saint-Aubin i centrala Bourgogne. Domänen startades i slutet av 1980-talet av den karismatiske Dominique Derain, och har efterhand blivit en referens för biodynamiska metoder och minimalistisk vinmakning i området. Derain odlar flera fina lägen där stockarna ofta uppnått respektabel ålder, till exempel denna aligoté från Puligny-Montrachet där rankorna planterades omkring andra världskriget. Sedan ett par år har Dominique lämnat över driften i Julien Altabers och Carole Schwabs händer och framtiden ser ljus ut.

Derains aligoté kommer från gamla planteringar i byarna Puligny-Montrachet och Corpeau. Jordmånen består av tyngre gul kalklera. Efter varsam handskörd fottrampades druvorna och pressades sedan direkt. Musten fick jäsa spontant i äldre ekfat och lagrades sedan ett halvår på den fina jästfällningen. Efter fyra veckor drogs vinet om för att egalisera faten och skilja ut den tyngre fällningen. Innan buteljering fick vinet en lätt filtrering genom kiselgur samt en minimal dos svavel. En uttrycksfull vit bourgogne med fyllig frukt, pirrig energi och befriande känsla!

Pinot Gris Cuvée Particulière 2018 - Gérard Schueller et Fils (Alsace)

Bruno Schueller odlar närmare tio hektar med biodynamiska metoder - däribland den ryktbara, kalkstinna lieu-dit Bildstœcklé samt grands crus Eichberg och Pfersigberg, vars jordar också mest är präglade av kalksten och kalkrik lera. Hans stilar svingar vanligtvis en bra bit utanför normen för området. Druvmusterna får jäsa fritt utan påverkan, och ofta går den malolaktiska omvandlingen igenom. Vinerna får gärna ett lyft av höga toner i aromatik och syra.

Pinot Gris Cuvée Particulière kommer från marker i byarna Husseren-les-Châteaux och Eguisheim med utpräglat kalkrik jordmån. Efter långsam pressning jäste musten spontant i ståltank och buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Det här är en ung pinot gris som kombinerar mogen frukt med ovanligt frisk syra, utan den upplevelse av tyngd som druvsorten ibland kan ge.

Pynoz 2018 - Les Capriades (Loire)

Vännerna Pascal Potaire och Moses Gadouche kallar sig tillsammans Les Capriades och har sitt vineri i ett bergrum i Faverolles-sur-Cher, några mil öster om Tours i Loire. Les Capriades är kanske Loires mesta specialister på att göra eleganta versioner av de flaskjästa mousserande viner som vanligen går under beteckningen "pétillant naturel" eller kort och gott ”pet’nat”.

Pynoz är ett rosa bubbel baserat på kändisen pinot noir och den lokala doldisen pineau d’aunis. Druvorna kommer dels från egna marker och dels från nära samarbete med skickliga vinbönder som också odlar ekologiskt. Jordarna är oftast lera med flinta (silex) och kalkgrund undertill.

Musten jäser i gamla fat eller i glasfibertankar, och buteljeras för vidare jäsning i flaska när det är lagom mycket socker kvar. Flaskorna får därefter vila, först på sidan och till sist med botten upp, alltmedan vinet jäser vidare tills det mesta av det återstående sockret har omvandlats till koldioxid och alkohol. När Pascal och Moses anser att det är klart, så är det klart – deras viktigaste ledord är tid och tålamod, så ingenting sker förhastat. Flaskorna degorgeras för hand, toppas upp med vin och inget annat, och är sedan redo att njutas när lusten faller på!

Couleurs d’Automne 2019 - Mathieu Apffel (Savoie)

Mathieu Apffel kommer ursprungligen från Jura, utbildade sig till vinmakare i Bourgogne och startade sin verksamhet i centrala Savoie, strax utanför staden Chambéry. Den första årgången på egen hand blev 2017. Numera odlar Mathieu fem hektar med områdets typiska druvsorter jacquére, altesse, mondeuse och gamay. Metoderna är ekologiska med färdig certifiering 2020.

Couleurs d’Automne är ren gamay från ett varmt söderläge i Saint Alban-Leysse, ett villaområde nordost om Chambéry. Jordmånen består av kalkgrus som rasat ner från bergssidorna ovanför. Druvorna skördades tidigt för att behålla fräschören och fick jäsa som hela klasar med målet att göra en riktigt lätt och saftig gamay. Därför varade urlakningen bara fyra dagar och helt utan aktiva extraktionsmetoder.

Vinet jäste spontant och så snabbt att det kunde buteljeras redan 21 oktober med en minimal dos tillsatt svavel. Mathieu hade egentligen velat beteckna vinet “Clairet” ungefär som i Bordeaux, men fick istället skriva “Rouge Léger” på etiketten. Det går knappast att föreställa sig ett mer fjäderlätt rött, och vinet dricks bäst lika svalt som en rosé.

Babiole 2018 - Andrea Calek (Ardèche)

Andrea Calek växte upp i forna Tjeckoslovakien utan en tanke på att göra vin. Efter en tid i armén hoppade han av både den och sitt hemland och drog vidare till Frankrike. Med hjälp av Gérald Oustric på Le Mazel lyckades han komma över fem hektar i trakten av Valvignères (Ardèche) och bosatte sig i en husvagn alldeles invid vinmarken. 2007 släppte han sin första årgång. Han bor fortfarande kvar i husvagnen men har byggt en ordentlig källare.

Babiole är ett rött av grenache och syrah i andelarna 60/40, från kalkhaltiga lerjordar. De hela druvklasarna placerades i tank, mosades till lite lätt och fick sedan jäsa spontant med tio dagars maceration innan pressning. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Andrea Caleks röda viner har alltid en frisk blå klang i frukten och läskande känsla i tanninerna.

Roc Blanc 2015 - Le Casot des Mailloles (Roussillon)

Jordi Perez tog över Le Casot des Mailloles som ensam innehavare från och med årgång 2015, men fick ändå lite assistans av förre ägaren, legendariske Alain Castex. Jordi driver domänen vidare i samma anda och har utökat med granitdominerade marker på höjderna i det inre av Roussillon, runt byn Tarerach. Härifrån kommer syrahvinet som kallas Roc Blanc, sedermera omdöpt till Comax Ethylix. Hela Jordis produktion är ekologiskt certifierad via Ecocert.

Roc Blanc är en ren syrah från yngre stockar som växer i terrasser på 550-600 meters höjd med jordmån av granit. De avstjälkade druvorna fick jäsa spontant i äldre ekståndare med tre veckors maceration. Efter ett halvårs lagring i ståltank buteljerades vinet utan klarning, filtrering eller tillsatser. Växtplatsens höga höjd har resulterat i en sval känsla som tillsammans med granitjorden och den behagligt återhållsamma alkoholen för tankarna till syrah från mer nordliga klimat. Bör drickas samma kväll som flaskan öppnats.