Beställningssortiment

Vin & Natur I Vini di Giovanni 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 18 juli 10:00
Artikelnummer 57636
Pris 951:-
launch Beställ från Systembolaget

Giovanni Battista Mesina kommer ursprungligen från de karga bergstrakterna på Sardinien. Som barn flyttade han med sin far och farfar till norra Umbrien. Familjen drevs av en dröm om drägligare arbetsförhållanden, och slog sig ned som fårfarmare ute på landsbygden nordost om Perugia. Mesinas gård uppe på kullarna ovanför Pianello består framförallt av vidsträckta betesmarker till fåren, men också sekelgamla olivträd och knappt tre hektar planterade med vin. Såväl fårskötseln som jordbruket hanteras med ekologiska/biodynamiska metoder.

Druvsorterna är de lokala trebbiano, sangiovese och vernaccia rossa. Dessutom vermentino, som återknyter till Giovannis ursprung på Sardinien och kan ge komplexa och karaktärsfulla vita viner. Sedan några år tillbaka har Giovanni börjat buteljera under egen etikett, inspirerad av vänner som Danilo Marcucci och Collecapretta. I källaren är hans inställning att göra så lite som möjligt för att ge mest uttryck för frukt och terroir. Vinerna jäser av egen kraft i ståltank, med varierande tid på skalen, och buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser. Etiketterna är framställda av gräs.

Giovanni gör fem olika viner, varav vi nu för första gången presenterar tre av dem i låda: Vermentuzzo, Chiaretto och Il Rozzo. Direkt när vi provade vinerna gladdes vi åt den friska och fria känslan. Servera svalt och drick i stora klunkar för maximal glädje!


Vermentuzzo 2021

Vermentino från egna marker ovanför Pianello, med två dygns skalmaceration. Vinet jäste spontant i ståltank och buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Chiaretto 2021

Ljusrött vin av vernaccia rossa och ciliegiolo. Jäsningen skedde spontant i ståltank med fem dygns maceration. Efter pressning vilade vinet ett halvår i damejeanne innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Il Rozzo 2021

Piggt rött vin av sangiovese från sluttningar ovanför Pianello. Jäsningen skedde spontant i ståltank med tre veckors maceration. Efter pressning vilade vinet ett halvår i damejeanne innan buteljering utan klarning, filtrering eller tillsatser.