Beställningssortiment

Pynoz 2020 – Les Capriades – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 13 juli 10:00
Artikelnummer 59999
Pris 340:-
launch Beställ från Systembolaget

Vännerna Pascal Potaire och Moses Gadouche kallar sig tillsammans Les Capriades och har sitt vineri i ett bergrum i Faverolles-sur-Cher, några mil öster om Tours i Loire. Les Capriades är Loires mesta specialister på att göra rena och eleganta versioner av de flaskjästa mousserande viner som går under beteckningen ’pétillant naturel’  – av fransoserna kärleksfullt förkortat till ’pet’nat’. 


Pynoz 2020

Pynoz är en ren och fruktig 'pét'nat' rosé av 100 % pinot noir. Druvorna är ekologiskt odlade och kommer från delområdet Cher i centrala Touraine, vars jordmån består av avlagringar från floden Loire med lera och flinta (silex).

Framställningssättet är gammalt och kallas "méthode ancestrale". Efter pressning jäste musten spontant i tank och buteljerades sedan innan allt druvsocker jäst ut. Jäsningen stannade av när trycket av kolsyra blivit tillräckligt högt, och lämnade kvar femton gram restsocker per liter. Ett halvår senare degorgerades flaskorna och korkades om med en behändigt återförslutbar stopper. Inga tillsatser användes i något steg av framställningen.