Beställningssortiment

Note di Bianco 2021 – Alessandro Viola – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 20 juli 10:00
Artikelnummer 57644
Pris 293:-
launch Beställ från Systembolaget

Alessandro Viola växte upp på västra Sicilien med en far som odlade druvor att sälja och för husbehov. Efterhand utbildade han sig till vinmakare och kunde med tiden inte låta bli att notera hur allt fler odlare vänder sig bort från bekämpningsmedel och högteknologiska metoder för att i stället fokusera på hälsosamma jordar och rena viner. Alessandro kom i kontakt med naturliga viner när han arbetade i Piemonte och Georgien, vilket gav honom inspiration att starta eget. Markerna han fann låg strax söder om staden Alcamo på västra Sicilien, uppåt mot Monte Bonifato och delvis i norrlägen.

Projektet gick först under namnet Uva Tantum och delades på den tiden med en kompanjon. Numera jobbar Alessandro Viola själv under eget namn och odlar tolv hektar i tre olika lägen med kalkblandade lerjordar. Alla hans marker är ekologiskt certifierade. Bland annat gör han en mousserande ’blanc de blancs metodo classico’ av catarratto som fått jäsa i ståltank. Dessutom ett stilla vitt av västra Siciliens signaturdruva grillo – även detta i ståltank – samt röda viner av nero d’avola, syrah och nerello mascalese som delvis får utvecklas i tank och delvis kastanjefat. Slutligen en senskördad söting som fått det talande namnet ”50 Grader i Skuggan”!


Note di Bianco 2021 (Terre Siciliane IGP)

Grillo från Contrada Pietra Rinosa, ett österläge sju kilometer från kusten i Alcamo. Marken ligger i sluttning på 220 meters höjd, med jordmån av kalkrik lera och sand.

Druvorna pressades direkt. Musten jäste spontant i rostfri ståltank, med sex månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes i februari utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel.

Note di Bianco är ett rent och krispigt vitt med bra syra och återhållsam alkohol. Håller utan problem ett par dygn i öppen flaska.