Beställningssortiment

Vin & Natur Beaujolais 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 78127
Pris 1059:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller tre röda viner från Beaujolais.


1 x 2018 Régnié - Guy Breton

Guy Breton - känd under sitt smeknamn ’P'tit Max’ - tog över familjens domän i Villié-Morgon 1986. Decenniet dessförinnan, alltså 1970-talet, var en period när mycket förändrades till det sämre i Beaujolais. Traditionellt jordbruk ersattes av kemikalier, mogna druvor av sockersäckar, spontan jäsning av aromjäster, hederligt hantverk av industriell stordrift. Lyckligtvis började en motståndsrörelse växa fram under 1980-talet. Till en början bestod den bara av ett fåtal bönder, varav några fick namnet ”The Gang of Four”. De här fyra odlarna - numera legendariska namn - var Marcel Lapierre.. Jean Foillard.. Jean-Paul Thévenet.. och Guy Breton.

Frukten till Bretons Régnié 2018 kommer från en hektar i kommunen Régnié. Jordmånen där är utpräglat stenig och består mest av vittrad granit och sand. Vinmarken är planterad med ungefär lika delar 35-åriga och 100-åriga stockar. Efter skörd kyldes de hela druvklasarna ned över natten innan jäsningen började spontant med områdets typiska ’maceration carbonique’ - det vill säga under ett täcke av koldioxid i sluten tank. Druvskalen fick laka ur försiktigt under tre veckor innan de pressades i en traditionell korgpress. I samma veva fick vinet en minimal tillsats av svavel. Ett drygt halvårs mognadslagring i äldre bourgognefat, och så var vinet färdigt att buteljeras utan klarning eller filtrering. Stilen är ren och utpräglat elegant, med silkeslen känsla och behagligt återhållsam alkohol i den varma årgången. Dricks med glädje så fort flaskan öppnats, men kan även sparas till nästa kväll.

1 x 2018 En Rémont - Julie Balagny

Julie Balagny är en av de nya stjärnorna i Beaujolais. Under tio år jobbade Julie i södra Frankrike innan hon bestämde sig för att starta eget. Hon fick nys om en högt belägen, avskild mark i Fleurie där hon kunde förverkliga sin dröm. Marken heter ”En Rémont” och består av tre sammanhängande hektar i en ganska brant sluttning. Den bjuder på olika typer av jordmån och varierande ålder på vinstockarna. Mitten av sluttningen består enbart av vittrad granitjord, och det är den delen som ger vinet En Rémont. De allra äldsta stockarna ger i vissa årgångar vinet Simone, men 2018 blandades de båda i samma cuvée.

Julies vinmakning liknar i mångt och mycket Guy Brétons. Metoden med ’maceration carbonique’ under ett täcke av koldioxid är helt gemensam - likaså den utpräglat varsamma extraktionen av tanniner. Vanligen avstår hon dessutom helt från tillsatser i något enda skede. Såväl Balagny som Breton står ofta för några av de mest silkiga uttrycken i Beaujolais. En Rémont 2018 buteljerades som Vin de France och ger uttryck för den varmare årgången i form av mörkare aromatik och större koncentration i frukten. Den här versionen mår fint av 1-3 års lagring för full utdelning. Vill man dricka snart får vinet gärna vända i en karaff för att veckla ut sig. Smakar som bäst samma kväll, men håller i öppnad flaska till kvällen därpå.

1 x 2018 Beaujolais-Villages ‘Les Tours’ - Justin Dutraive

Justin Dutraive har Beaujolais i blodet. Växer man upp med legendariske vinmakaren Jean-Louis Dutraive till pappa, så har det mesta av det bästa från området passerat familjens köksbord. Efter praktik hos goda grannar som Jean Foillard och Julie Balagny, samt ett par skördar i Australien och Oregon, var det hög tid för Justin att pröva sina vingar på egen hand. Sedan ett par år tillbaka jobbar Justin med tre marker. 'Les Tours' är en parcell om 0,4 hektar som ligger en bit söderut, i by Saint-Etienne-de-la-Varenne strax utanför Brouilly. Här är det den finkorniga graniten som dominerar, och vinrankorna har nått 40-årsåldern.

Vinerna görs i en egen hörna av familjens gård. Druvklasarna skördas i små plasttråg och placeras i kylrum över natten innan jäsningen inleds spontant med ’macération semi-carbonique’ - alltså hela klasar i sluten tank. Justin använder sig av sfäriska glasfibertankar som kan rullas och vändas på ända, vilket gör att han slipper använda överpumpningar för att extrahera färg och smak. Mest frekvent vänder han på tankarna mot slutet av urlakningen, som varar uppåt fyra veckor. Efter ett halvårs mognadslagring i äldre bourgogne-fat buteljerades vinet med en minimal dos svavel. 2018 var en varm växtsäsong som har gett skjuts på alla sätt och understryker närheten till Rhône. ‘Les Tours’ 2018 har såväl smaskig frukt som mogen tanninstruktur, rejäl koncentration och alkohol på 14,5%. För att betona fräschören - parera med svalare serveringstemperatur. Matchas gärna med boeuf bourguignon och klarar lätt ett dygn eller två i öppnad flaska.