Beställningssortiment

Vin & Natur Helg 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 78713
Pris 1014:-
launch Beställ från Systembolaget

Den här lådan innehåller ett vitt och två röda viner.


La Châtelaine 2018 - La Cadette (Bourgogne)

I Vézelay, i norra Bourgogne, har folk gjort vin sedan urminnes tider. Under 1900-talet stod det lokala kooperativet för det mesta av produktionen. När Jean och Catherine Montanet skapade Domaine de la Cadette 1987 omplanterade de vinmarkerna och ställde om hela odlingen till ekologisk. Numera är det sonen Valentin som är den drivande kraften bakom familjens verksamhet.

La Châtelaine 2018 är ett vitt vin framställt av chardonnay från familjen Montanets egna marker i Vézelay. Vinet har jäst spontant i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar och legat sju månader på jästfällningen, innan buteljering med låg dos svavel. Ett rent och fruktigt vin med fin mineralitet och fräschör. Drick direkt vid 8-10 grader eller lägg undan ett par år. Vinet håller bra i flera dagar efter öppning.

Pedres Blanques Rouge 2018 - Pedres Blanques (Roussillon)

Rié och Hirofumi Shoji kommer från Japan, men träffades på vinskolan i Beaune. Hon gjorde sin praktik hos bland andra Frédy Mugnier, medan han arbetade i fem år hos Fred Cossard på Domaine des Chassorney. När det sedan var dags att hitta något eget, fick paret leta vidare utanför Bourgogne för att hitta något överkomligt. Slutligen fann de vad de sökte i Collioure hos en gammal odlare som skulle dra sig tillbaka.

Domänen fick namnet Pedres Blanques ("vita stenar" på kalatanska). Med sina terrasserade tvärbranta lägen har vinmarkerna en vidunderlig utsikt över Medelhavet. De omfattar 3,5 hektar högt uppe på höjderna ovanför Collioure, där jorden är karg, solen stark och klimatet ihållande blåsigt. Fördelen är att frost, svamp och andra sjukdomar på vinrankan knappast förekommer. Därför kan Rié och Hiro med fördel arbeta ekologiskt, och dessutom helt utan koppar.

Paret gör än så länge bara ett vin, av grenache noir som vuxit i schist och granit. Den vinifieras och lagras i Banyuls, i ett vineri som delas med nio andra små odlare. Extraktionen av druvorna är så lätt att den snarare liknar infusion, och inget svavel används under hela vägen från jästank till flaska. Målet är att skapa ett silkigt och finlemmat uttryck för områdets extrema terroir.

Le Cese 2018 - Collecapretta (Umbrien)

Familjen Mattioli bor i en liten by utanför staden Spoleto i södra Umbrien. Åtminstone sedan elvahundratalet har kullarna ovanför dalgången odlats med en rad lokala druvsorter - trebbiano spoletino, malvasia, sangiovese, sagrantino, barbera och ciliegiolo.

Mattiolis har gjort vin i tre generationer. Familjens egna vingårdar ligger på ungefär femhundra meters höjd. Jorden är en blandning av järnrik lera och kalk. I vingårdarna använder familjen bara kompost från egna djur. Familjens odlingar sträcker sig över åtta hektar, men bara drygt fem är för vin. Resten är planterade med olivträd, vete och korn.

Le Cese är en ren sangiovese som jäst med druvornas egna jäststammar i cementtank helt utan tillsatser - inte ens en svavel. Ett smakrikt och elegant rött vin med en frisk fruktig avslutning. Vinet är gott så ungt det är, serveras gärna vid 15-16 grader, och dricks bäst samma dag som det öppnats även om det håller till dagen därpå.