Beställningssortiment

Vin & Natur Clos du Rouge Gorge 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Artikelnummer 71819
Pris 1137:-
launch Beställ från Systembolaget

Sedan 2002 driver Cyril Fhal sin domän Clos du Rouge Gorge i Latour-de-France. Byn ligger precis vid den forna gränsen mellan Frankrike och kungariket Aragon (Katalonien). Omgivningarna anses ha några av de bästa vinmarkerna i Roussillon, med en jordmån som präglas av schist och gnejs. Ända från starten har Cyril jobbat med ekologiska och biodynamiska metoder, så pass skickligt att de andra odlarna i byn anammat hans sätt att arbeta. Druvsorterna är de med längst historia området, nämligen macabeu, carignan blanc och noir samt grenache noir.  Stilen på Cyrils viner är ren, mineraldriven och klassiskt balanserad utan tyngande alkohol. Alla hans cuvéer utvecklas dessutom påfallande väl med lagring!


Blanc 2018

Cyrils vita är en blandning av macabeu från 70-åriga stockar (85%) samt carignan blanc (15%). De gamla rankorna växer i norr- och österlägen med jordmån av gnejs. Efter skörd pressades druvorna direkt, och sedan fick musten jäsa spontant i äldre 500-litersfat med nio månader på jästfällningen. Vinet buteljerades utan klarning eller filtrering med en minimal tillsats av svavel (<10 mg/l). Cyril tycker själv att hans vita är allra bäst på att fånga upp mineraliteten i marken.

Rouge ‘Jeunes Vignes’ 2018

’Jeunes Vignes’ är ett vin framställt av grenache noir från jämförelsevis yngre stockar (25+ år). De hela klasarna fick jäsa spontant med fottrampning i ekståndare, sedan mognade vinet i tank under nio månaders tid. Buteljerat utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel (<10 mg/l). Cyrils unga röda vin ger ett transparent och energiskt uttryck av lättare rödfruktig grenache, långt från den alkoholsötma och tyngd som druvan ibland förknippas med.

Rouge ‘Vieilles Vignes’ 2017

’Vieilles Vignes’ med 80% carignan och 20% grenache är det mer strukturerade och komplexa vinet. De hela druvklasarna fick jäsa spontant med tio dagars urlakning och fottrampning i slutet. Efter pressning mognade vinet under ett års tid i använda 500-litersfat (Stockinger) samt barriques och ekliggare (‘foudre’). Liksom de två andra vinerna är detta buteljerat utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats av svavel (<10 mg/l). Här får vi mörkare toner i frukten, större djup och samtidigt en tydligt mineraldriven fräschör. Cyril kallar det själv för ”burgundiskt”.