Beställningssortiment

Vin & Natur Guy Breton 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 13 juni 10:00
Artikelnummer 57142
Pris 951:-
launch Beställ från Systembolaget

Omsusade veteranen Guy Breton uppskattar själv viner som är lätta och transparenta, och skördar gärna lite åt det tidigare hållet. Därför är hans stil den ljusaste, minst alkoholstarka och minst tanninrika i den kvartett som Kermit Lynch en gång dubbade till ”The Gang of Four”. Samtidigt har hans viner en stark känsla av mineralitet och kan åldras med behag längre än de flesta.

Årgång 2021 är lite av en återblick till riktigt svala årgångar som 2008 och 2013. Vi blev väldigt förtjusta i den markerade fräschören och lättheten i tidiga smakprov. Å andra sidan är Breton kanske den odlare som bäst hanterat varma 2020.


'Cuvée Marylou' Beaujolais-Villages 2021

Gamay från lieu-dits Saint-Joseph och Grand Cras, två lägen inom AOC Beaujolais-Villages angränsande Morgon (0,5 ha). Stockarna är 45 år gamla och växer i en jordmån av stenig vittrad granit.

Så fort druvorna nått källaren i små kassetter placerades de i ett kylrum och kyldes ned till sex grader. Jäsningen startade spontant med hela druvklasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Skalkontakten varade i tre veckor helt utan aktiv extraktion.

Efter en mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat för att jäsa ut och mogna sex månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.

Vinet är döpt efter Guy Bretons dotter Marylou och har en pigg fräschör i svala årgången 2021.

Régnié 2021

Gamay från en hektar i Régnié med lika delar 35-åriga och 100-åriga stockar. Frukten kommer mestadels från egen mark, plus en mindre andel inköpta druvor.

Druvklasarna handskördades i små kassetter och kyldes ned till sex grader över natten. Jäsningen startade spontant med hela klasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Skalkontakten varade i 25 dagar utan aktiv extraktion.

Efter en mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat - secondhand från DRC, ett till tio år gamla - för att jäsa ut och mogna åtta månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.

Côte de Brouilly 2020

Gamay från sluttningarna av Mont Brouilly - en utslocknad vulkan krönt av skog, med fina lägen i alla väderstreck.

Druvklasarna handskördades i små kassetter och kyldes ned till sex grader över natten. Jäsningen startade spontant med hela klasar i betongtank vid låg temperatur, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique"). Skalkontakten varade i 25 dagar utan aktiv extraktion.

Efter en mjuk pneumatisk pressning fick det blivande vinet sedimentera i tank med en minimal tillsats av svavel innan det drogs om till använda 228-liters bourgognefat - secondhand från DRC, ett till tio år gamla - för att jäsa ut och mogna åtta månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.