Beställningssortiment

Rosé 2020 – La Roche Buissière – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 14 juni 10:00
Artikelnummer 57197
Pris 241:-
launch Beställ från Systembolaget

Faucon är en medeltida sydfransk by som klättrar på en höjdsträckning mellan Les Dentelles de Montmirail och Mont Ventoux. Här ligger Domaine La Roche Buissière. Domänen har varit i familjen Jolys ägo sedan tidigt 1970-tal. Idag är Antoine Joly och hans fru Laurence de drivande krafterna. Familjen har en relativt lång historia i området eftersom Antoines farfar var biodlare här.

Antoine och Laurence skördade sin första årgång 1999 och ställde snart om verksamheten från att sälja druvor till att buteljera vin under egen etikett. Sedan 2003 vinifieras alla gårdens druvor i egen regi. Paret odlar idag arton hektar i AOP Côtes-du-Rhône. Typiskt för området är markerna mestadels planterade med grenache och syrah, men även med mindre andelar cinsault och mourvèdre.

Arbetet i vingårdarna är tidskrävande, men det samvetsgranna jordbruket gör att Antoine och Laurence kan skörda fysiologiskt mogen frukt lite tidigare. På så sätt får vinerna större fräschör och den läskande stil som paret eftersträvar. Flera av parcellerna ligger uppåt 450 meter över havet, vilket också gör sitt till för att skänka finess och drickbarhet snarare än alkohol och koncentration till vinerna. Jordarna utgörs huvudsakligen av kalkrik lera, med inslag av sand, silt, märgel och kalksten. Skördeuttagen ligger på 25-35 hl/ha och en årsproduktion landar på ungefär 60 000 flaskor.

Paret Joly har egentligen inget förutbestämt recept för hur de skapar vin, men noggrannhet och hårt arbete är ledorden. Sedan får naturen ha sin gång. Det är själva äventyret som paret lever för: att olika växtsäsonger, växtplatser och druvsorter skiljer sig i uttryck från år till år.


Rosé 2020

Rosé av cinsault, grenache och syrah i ungefär lika delar. Efter avstjälkning och omgående pressning jäste musten av egen kraft, och vinet fick sedan mogna ett drygt halvår i betongtankar. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal tillsats svavel (10 mg/l).

Den höga höjden i kombination med kalkrik jordmån och sydfransk sol resulterar i en piggt och läckert fruktig rosé som aldrig känns tyngande. Serveras riktigt sval och håller bra i öppen flaska.