Beställningssortiment

Vin & Natur Corentin Houillon 1

Format 3 flaskor
Säljstart 8 juni 10:00
Artikelnummer 57220
Pris 1140:-

Uppvuxen med vinodling från spädaste barnsben har Corentin Houillon lärt sig av de bästa – det vill säga av sina kusiner och den gamle i Pupillin. På ett alldeles självklart sätt har han formats av ekologiska och respektfulla jordbruksmetoder såväl som naturliga vinifieringar utan tillsatser.

Efter sin examen till vinmakare jobbade han vidare i olika områden, bland annat hos Dominique Derain i Bourgogne, Stéphane Tissot i Jura och Urlar Winery på Nya Zeeland. Med tiden fick han möjlighet att axla rollen som vingårdsansvarig hos Domaine de la Ville de Morges, en egendom om femton hektar i Vaud. Där tillbringade han åren mellan 2015 och 2019 med att konvertera domänen till biodynamiskt jordbruk och göra en handfull cuvéer utan tillsatser.

Häromåret kunde Corentin förverkliga sin dröm om att ta över en etablerad gård och göra den till sin egen. Domaine de Veronnet ligger naturskönt belägen i en brant backe i byn Serrières-en-Chautagne och har funnits sedan 1928. Den förre ägaren arbetade inte ekologiskt, men både vinmarkerna och vineriet var i gott skick. 2020 fick Corentin en flygande start med biodynamiska metoder.

Domänen är på många sätt typisk för Savoie, med mestadels lokala druvsorter som växer i ett brant sydvästläge. Jordarten kallas ”molasse” och är en kalkrik sandstensjord som bildades under den senaste istidsperioden. Här och där färgas jorden röd av järnoxid och lämpar sig då extra bra för att odla blå druvor. Klimatet i delområdet Chautagne är bland de varmaste i det generellt svala Savoie och ger fin koncentration i vinerna.

Ett hög bergknalle kröner backen där Corentin brukar fem sammanhängande hektar med lika delar gröna och blå druvor. Sorterna är jacquère (1 ha), altesse (1,5 ha), pinot noir (0,75 ha), gamay (1,10 ha) och mondeuse (0,65 ha). Allt plockas för hand, och smidigt nog ligger det funktionella vineriet alldeles vid foten av backen. Vinerna jäser av egen kraft i tankar och använda fat, och ser inga tillsatser på vägen till flaska.

Vid besöket i början av maj blev vi helt hänförda av både vinmark och viner!


Montée Furieuse 2020

Jacquère från sydvästläge i brant sluttning vid berget Gros Foug. Jordmånen "molasse" är en sandsten bildad under istiden, med en femtedel kalkcement, som vittrat till "sablons", det vill säga kvartssand.

Efter pressning av hela klasar jäste musten spontant i lika delar temperaturkontrollerad tank och använda 350-litersfat. Vinet vilade sedan fjorton månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.

"Savoie Chautagne - Jacquère. Very steep slope of molasse facing South-West. Shallow quartz soil giving to the wine sharpness and freshness. 50% made in puncheons and 50% in tank, aged on lees until bottling. This cuvée gives the Jacquère’s typicity, fruity and sharp with a nice body brought by its aging on lees."

Force of Nature 2020

Altesse från sydvästläge i brant sluttning vid berget Gros Foug. Jordmånen "molasse" är en sandsten bildad under istiden, med en femtedel kalkcement, som vittrat till "sablons", det vill säga kvartssand.

Efter pressning av hela klasar jäste musten spontant i använda 350-litersfat. Vinet vilade sedan fjorton månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser.

"Roussette de Savoie – white wine 100% Altesse, quaternary molasse terroir on steep slopes. Barrel fermented, aged and toped on gross lees till bottling. Only made in 228L barrels. I make each different vine terroir fermenting separately. Then I blend them to have a perfect balance of each terroir (jets, molasse, and éboulis). It brings a great complexity and expression to the wine. Made to age or drink, whatever your choice it will always give you a lot of energy."

Vieux Foug 2020

Gamay från västerläge i brant sluttning nedanför berget Gros Foug. Den karga jordmånen består av ett tunt lager eroderad kvartsit.

40% hela klasar, resten avstjälkade druvor i varvade lager. Jäsningen skedde spontant i tank med temperaturkontroll och tre veckors maceration ("semi-carbonique"). Efter pressning mognade vinet fjorton månader i tank och använda fat. Buteljeringen gjordes hösten 2021 utan föregående klarning eller filtrering, och helt utan tillsatser

"Savoie Chautagne – Gamay. Very steep slope of molasse South-West exposed. Shallow quartz soil giving to the wine sharpness and freshness. 40% whole bunch, 21 days of maceration and partially aged in barrels till bottling. Based on the "Gros Foug” mountain, this Gamay signs the Chautagne’s terroir typicity. A poor and arid soil with southern France plants in summer and a lot of sun. A fruity wine, thin and complex, with a great length."