Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 2 oktober 10:00 |
Artikelnummer | 58085 |
Pris | 1470:- |
Beställ från Systembolaget |
Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Den ligger mitt i en muromgärdad ’clos’ med en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. När Jean-Louis Dutraive tog över ansvaret för gården 1989 inleddes avvecklingen av de kemiska insatserna. Sedan år 2000 är odlingarna helt giftfria, men den ekologiska certifieringen blev formellt färdig först 2009. Med tiden har Jean-Louis kommit att bli en viktig förebild för den yngre generationen, och han bistår gärna med råd och dåd – allt som oftast med sitt karakteristiskt kluckande skratt!
Idag odlar Dutraive 10,6 hektar, varav 1,6 ha i Brouilly och resten i Fleurie. Vinmarkerna i hembyn är tre: Clos de la Grand’Cour, Chapelle des Bois och Champagne. De här fina lägena finner man i den södra delen av appellationen där jordmånen är lättare och sandigare än i den norra, men typiskt dominerad av vittrad rosa granit. Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Vinerna har en exceptionell balans och utvecklas påfallande bra med lagring.
Gamay från lieu-dit Chapelle des Bois (1,8 hektar). Läget är en nordostsluttning på cirka 300 meters höjd med sandig jordmån av vittrad rosa granit på berggrund av granit. Rankorna är planterade i flera omgångar under perioden 1950-2000.
De hela friska druvklasarna kyldes ner över natten och fick sedan jäsa av egen kraft vid låg temperatur utan tillsatser. Sedan 2010 praktiserar Dutraive full 'macération carbonique' i slutna tankar under ett täcke av koldioxid. Metoden ger fin tidig drickbarhet, enligt Jean-Louis utan att göra avkall på lagringskapaciteten eftersom urlakningstiden med skalen är så pass lång som en hel månad. Extraktionen blir däremot lätt, eftersom den i stort sett är helt passiv. Efter press mognar vinet sju-åtta månader i använda små bourgognefat samt medelstora ekliggare ('foudres'). I samband med blandningen av faten tillsätts en minimal dos svavel, och till sist buteljerades vinet i maj 2023 utan klarning eller filtrering.
Gamay från medelålders stockar i familjens monopolläge om 6,4 hektar. Clos de la Grand'Cour är en urgammal muromgärdad vingård belägen på en platå med lutning åt öster, på omkring 300 meters höjd. Jordmånen är typiskt sandig och stenig, bestående av vittrad rosa granit på berggrund av granit.
De hela friska druvklasarna kyldes ner över natten och fick sedan jäsa av egen kraft vid låg temperatur utan tillsatser. Sedan 2010 praktiserar Dutraive full 'macération carbonique' i slutna tankar under ett täcke av koldioxid. Metoden ger fin tidig drickbarhet, enligt Jean-Louis utan att göra avkall på lagringskapaciteten eftersom urlakningstiden med skalen är så pass lång som en hel månad. Extraktionen blir däremot lätt, eftersom den i stort sett är helt passiv. Efter press mognar vinet sju-åtta månader i använda små bourgognefat samt medelstora ekliggare ('foudres'). I samband med blandningen av faten tillsätts en minimal dos svavel, och till sist buteljerades vinet i maj 2023 utan klarning eller filtrering.
Årgång 2022 balanserade värme med fräschör på ett enastående sätt. 'Clos de la Grand'Cour' är en fenomenal fleurie där drickbarheten är på topp redan idag, och med åtskilliga års framtidspotential!
Gamay från lieu-dit "Vuril" inom appellationen Brouilly (1,7 hektar). Det här är ett söderläge i sluttning på 230 meters höjd, med tyngre jordmån av lera och kalk. Stockarna har en snittålder på 65 år.
De hela friska druvklasarna kyldes ner över natten och fick sedan jäsa av egen kraft vid låg temperatur utan tillsatser. Sedan 2010 praktiserar Dutraive full 'macération carbonique' i slutna tankar under ett täcke av koldioxid. Metoden ger fin tidig drickbarhet, enligt Jean-Louis utan att göra avkall på lagringskapaciteten eftersom urlakningstiden med skalen är så pass lång som en hel månad. Extraktionen blir däremot lätt, eftersom den i stort sett är helt passiv. Efter press mognar vinet sju-åtta månader i använda små bourgognefat samt medelstora ekliggare ('foudres'). I samband med blandningen av faten tillsätts en minimal dos svavel, och till sist buteljerades vinet i juni 2023 utan klarning eller filtrering.