Beställningssortiment

Vin & Natur Chenin 2

Format 3 flaskor
Säljstart 4 oktober 10:00
Artikelnummer 51835
Pris 1158:-
launch Beställ från Systembolaget

Tre härliga vita viner av chenin blanc från schistjordarna i Anjou. Bönderna –  Marc Houtin, Jérôme Lambert och Sebastien Dervieux – arbetar sedan många år med ekologiska metoder och är nuförtiden välkända eller rentav berömda referenspunkter i det universum som emellanåt kallas naturvinsrörelsen. Alla tre vinerna är i stort sett helt utjästa med stigande grader av koncentration och lagringspotential.


Les Moyens du Bord 2022 - La Grange aux Belles

Chenin blanc från yngre stockar och tidig skörd i områdena Aubance, La Pommeraye och Val du Layon. Två tredjedelar av druvorna är egen frukt, en femtedel kommer från Marc Houtins andra domän Les Vignes du Fresche, och resten är inköpt frukt från Domaine du Bon Temps. Jordarna i de olika lägena består alla av vittrad schist och sandig lera på berggrund av schist. Ytjordens djup varierar, men ligger ofta omkring metern. Jordbruket är ekologiskt certifierat sedan 2011 och 2000, med delvis biodynamiska metoder.

Druvorna handskördades tidigt på morgonen för att behålla fräschören, i små kassetter om 20 kg. Så fort de nådde vineriet pressades de hela druvklasarna direkt. Musten jäste spontant, mestadels i tank samt i använda fat från L'Adour och Stockinger (5-10 år gamla). Buteljeringen gjordes 20 april 2023 utan klarning eller filtrering, med minimala tillsatser svavel efter den malolaktiska omvandlingen samt strax innan flaskning.

Les Moyens du Bord visar upp den lättare, friskt fruktiga och mineraliska sidan av chenin. Perfekt som start på kvällen!

Alkohol: 13 %

Coule de Source 2021 - Jérôme Lambert

Chenin Blanc från ett par hektar med gamla stockar i Rablay-sur-Layon. Jordarna här betraktas sedan länge som några av de bästa för chenin blanc och består av grön och grå vittrad schist. Jérôme Lambert har arbetar utan kemikalier i decennier, utan att någonsin bry sig om formell certifiering.

De hela druvklasarna pressas direkt och jäser spontant i glasfibertank med arton månaders lagring på jästfällningen. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.

Coule de Source har alltid en markerad mineralsälta och citronliknande syra som tillsammans framkallar en närmast elektrisk spänning och energi. Det här är ett vin som generellt vinner en hel del på flera års lagring, så spara gärna!

Alkohol: 12,5 %

Josèph Anne Françoise 2019 - Les Vignes de Babass

Sébastien Dervieux är en av pionjärerna för naturliga metoder i Loire. Känd under smeknamnet Babass startade han Domaine des Griottes år 2001 med sin kompis Patrick Desplats. Med inspiration från de legendariska gamla systrarna Anne och Françoise Hacquet - samt deras bror Josèph - gjorde de cuvéer som Caroline, Navine och Sauvageonne.

Josèph Anne Françoise är en chenin blanc från Babass mark om 0,54 hektar i Rochefort-sur-Loire. Jorden här består av en blandning av lera, sand, sandsten och schist, uppblandat med småsten. Rankorna planterades under perioden 1990-2014. Jordbruket är sedan länge ekologiskt utan formell certifiering.

Druvorna skördades vid hög mognad utan botrytis. De hela druvklasarna pressades direkt varefter musten jäste spontant och vilade två år på jästfällningen i använda fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Josèph Anne Françoise visar upp den rikare och fylligare sidan av chenin blanc, utan att vinet för den skull upplevs det minsta tungt. Här finns några gram restsocker kvar, så buteljerna är av det kraftigare slaget och för säkerhets skull fick korkarna en kronkapsyl på toppen. Maffigt och lagringsbart!

Alkohol: 13,5 %