Beställningssortiment

Vin & Natur Giachino 4

Format 3 flaskor
Säljstart 13 november 10:00
Artikelnummer 73578
Pris 987:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Giachino håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, på de östra utlöparna av Mont Granier. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer, men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.

Giachino odlar en mängd lokala druvsorter – bland annat altesse, mondeuse och persan, men främst jacquère som växer på hela sex hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att avstå från kemi i vingårdarna och inte tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006 och biodynamiskt (via Demeter) sedan 2013. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer är genomgående i vinerna.

Vår fjärde samling från gården innehåller tre vita viner som ger en representativ bild av såväl Savoie som Domaine Giachino. Den brittiska skribenten Wink Lorch skriver i sin bok om Savoie: ”This family makes an extremely enjoyable range of wines. If you don’t yet know them, you should.”


Monfarina 2022

Monfarina har sitt namn efter en piemontesisk folkdans. Här blandas jacquère med mindre andelar av verdesse och mondeuse blanche. Rankorna växer på de östra utlöparna av Mont Granier. Rankorna växer på de östra utlöparna av Mont Granier, där en del av berget rasade ner i enormt skred år 1284. Jorden här består av av rasmassor av kalkstensgrus ovanpå märgel, med större block av kalksten utspridda här och där.

Efter att druvorna skördats för hand pressades de hela klasarna direkt. Musten fick sedan klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste i ståltank, långsamt och spontant vid högst sexton graders temperatur. Efter malolaktisk omvandling låg vinet ett halvår på jästfällningen innan det buteljerades med en minimal dos svavel.

Monfarina är ett lätt och krispigt vitt med låg alkohol, äppelfrisk syra och fin transparens för de kalkiga mineraltonerna, som ger en känsla av att dricka källvatten från berget. Håller uppåt en vecka i öppnad flaska och kan absolut lagras om man så vill.

Alkohol: 11 %

Apremont 2022

Apremont är en ren jacquère från cru-området Apremont ("det bittra berget"). Rankorna växer på de östra utlöparna av Mont Granier, där en del av berget rasade ner i enormt skred år 1284. Jorden består av rasmassor av kalkstensgrus ovanpå märgel, med större block av kalksten utspridda här och där. Odlingarna är biodynamiskt certfierade via Ecocert och Demeter.

Efter att druvorna skördats för hand pressades de hela klasarna direkt. Musten fick sedan klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste i ståltank, långsamt och spontant vid högst sexton graders temperatur. Efter malolaktisk omvandling låg vinet ett halvår på jästfällningen innan det buteljerades med en minimal dos svavel.

Apremont är ett lätt och krispigt vitt med låg alkohol, äppelfrisk syra och fin transparens för de kalkiga mineraltonerna, som ger en känsla av att dricka källvatten från berget. Håller uppåt en vecka i öppnad flaska och kan absolut lagras om man så vill.

Alkohol: 11 %

Altesse 2022

Altesse från soliga sluttningar de östra utlöparna av Mont Granier. Rankorna växer i morän från istidens glaciärer. Odlingarna är biodynamiskt certfierade via Ecocert och Demeter.

Efter handskörd pressades de hela klasarna direkt. Musten fick sedan klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste i ståltank, långsamt och spontant, vid högst sexton graders temperatur. Efter malolaktisk omvandling låg vinet fyra månader på jästfällningen innan det buteljerades med en minimal dos svavel.

Altesse - "your highness" - anses vara den ädlaste gröna druvsorten i Savoie, och märks även under synonymen "Roussette de Savoie": Den ger fylliga vita viner med toner av mogen stenfrukt, kvitten och en släng av honung. Altesse kan dessutom utvecklas positivt med lagring i flera år. Vinet håller utan problem ett par dygn i öppnad flaska.