Beställningssortiment

Crémant d’Alsace – Domaine Rietsch

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 8 november 10:00
Artikelnummer 73512
Pris 348:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Rietsch har en lång historia med lantbruk i Alsace – deras egendom vid foten av Vogeserna har gått i arv i sju generationer. Förr i tiden var det inte bara druvor man odlade utan även spannmål, frukt och tobak. Under 1970-talet beslutade Pierre och Doris Rietsch att lägga allt sitt krut på vin. Sonen Jean-Pierre vinifierade sin första årgång 1987. Idag är det fortfarande Jean-Pierre Rietsch och hans fru Sophie som står för en hel del av arbetsinsatserna.

Trots den långa historien finns inget konservativt med tillvägagångssätten hos Rietsch, förutom möjligen lagringen i de stora faten som är tre generationer gamla. Jean-Pierre och kompani gör skalmacererade viner av gröna druvsorter och experimenterar med lagring i solera, och vid sidan av vinodlingen har familjen en ansenlig frukt- och grönsaksträdgård som de driver med permakultur och hängivenhet.


Crémant d'Alsace R21

När Jean-Pierre Rietsch gör sin tolkning av områdets mousserande vin handlar det vanligtvis om druvsorterna auxerrois, chardonnay och pinot gris, här i proportionerna 60/25/15. I den aktuella versionen kommer kommer frukten till basvinet från skörden 2021. Med sina kalkrika lerjordar lämpar sig byn Mittelbergheim bra för den bubblande stilen, och odlingsmetoderna är sedan länge ekologiska.

Det här förtjusande bubblet är framställt med en egen variant av 'méthode traditionelle'. Druvorna skördades vid full mognad och de hela klasarna pressades direkt. Musten fick jäsa spontant med ett års lagring i tank. Hösten 2022 buteljerades vinet med färsk druvmust från årets skörd och ekologisk jästkultur som enda tillsats. Flaskorna degorgerades i oktober 2023 utan dosage (Extra Brut).