Beställningssortiment

Vin & Natur Giachino 3

Format 3 flaskor
Artikelnummer 57562
Pris 875:-
launch Beställ från Systembolaget

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, på Mont Graniers östra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.

Giachino odlar en mängd lokala druvsorter – bland annat altesse, mondeuse och persan, men främst jacquère som växer på hela sex hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att avstå från kemi i vingårdarna och inte tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006 och biodynamiskt (via Demeter) sedan 2013. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer är genomgående i vinerna.

Vår tredje låda innehåller tre viner – ett bubbel, ett vitt och ett rött – som sammantaget ger en bra bild av såväl Savoie som Domaine Giachino. Den brittiska skribenten Wink Lorch skriver i sin bok om Savoie: ”This family makes an extremely enjoyable range of wines. If you don’t yet know them, you should.”


Don Giachino 2018 (Crémant de Savoie AOP)

Crémant av jacquère från den rikliga skörden 2018. Rankorna växer i rasmassor av kalksten ovanpå märgel, med större block av kalksten här och där.

Hela druvklasar pressades direkt, därefter fick musten klarna genom kall sedimentering under fyra dygn. Första jäsningen skedde långsamt spontant i rostfria ståltankar vid högst sexton graders temperatur. Vinet buteljeras med tillsats av ekologisk jäst och druvmust och fick sedan vila 36 månader 'sur lattes'. Flaskorna degorgerades våren 2022 utan dosage (Brut Nature).

Monfarina 2021 (Vin de Savoie AOP)

Monfarina blandar jacquère med mindre andelar verdesse och mondeuse blanche. Rankorna växer på de östra utlöparna av Mont Granier. Rankorna växer i rasmassor av kalksten ovanpå märgel, med större block av kalksten här och där.

Efter handskörd pressades de hela klasarna direkt. Musten fick sedan klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste i ståltank, långsamt och spontant, vid högst 16 graders temperatur. Efter malolaktisk omvandling låg vinet ett halvppå jästfällningen innan buteljering med en minimal dos svavel.

Monfarina är ett lätt och krispigt vin med markant låg alkohol, äppelfrisk syra och fin transparens för de kalkiga mineraltonerna, som ger en känsla av att dricka källvatten från berget. Vinet håller lätt uppåt en vecka i öppnad flaska och kan absolut lagras om man så vill.

Giac'Potes 2021

Gamay och mondeuse från 25-åriga rankor i österlägen på utlöparna av Mont Granier, med jordmån av märgel och kalksten.

Efter handskörd fick de hela druvklasarna ligga kallt under flera dygn. Jäsningen startade sedan av egen kraft i rostfria ståltankar, med fem dygns maceration och varsam extraktion genom överspolningar av musten. Efter pressning vilade vinet ett halvår på jästfällningen i äldre 600-litersfat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.