Beställningssortiment

Vin & Natur Giachino 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 23 september 10:00
Artikelnummer 76137
Pris 822:-
launch Beställ från Systembolaget

Domaine Giachino är en alltmer uppmärksammad familjeproducent i Savoie. De håller hus i den lilla bergsbyn La Palud, som ligger på Mont Graniers nordöstra utlöpare. Släkten har bott och verkat i området i flera generationer men kommer ursprungligen från Piemonte. Sedan 1988 drivs domänen av Frédéric Giachino, efter att han tagit över en och en halv hektar av sin farfar. Vinmarkerna ligger i byarna Chapareillan, Apremont och Les Marches. Frédérics bror David anslöt till verksamheten 2006, och sonen Clément kom med 2015.

Giachino odlar en mångfald lokala druvsorter, bland annat altesse, mondeuse och persan, och i synnerhet jacquère som växer på hela sex hektar. Inom familjen har det alltid varit självklart att avstå från kemi i vingårdarna och inte tillsätta något till vinerna som inte behövs. Domänen är ekologiskt certifierad sedan 2006 och biodynamiskt (via Demeter) sedan 2013. Brödernas och Cléments kärlek till området, de lokala druvsorterna och känslan för detaljer är genomgående i vinerna. Den brittiska skribenten Wink Lorch skriver i sin bok om Savoie: ”This family makes an extremely enjoyable range of wines. If you don’t yet know them, you should.”

Den här lådan innehåller tre viner – två vita och ett rött – som sammantaget ger en bra bild av såväl Savoie som Domaine Giachino.


Primitif 2019

Jacquère från tidig skörd på de nordöstra utlöparna av Mont Granier. Rankorna växer i rasmassor av kalksten ovanpå märgel, med större block av kalksten här och där.

Efter skörd pressades de hela klasarna direkt. Musten fick sedan klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste i ståltank, långsamt och spontant, vid högst 16 graders temperatur. Efter malolaktisk omvandling låg vinet fyra månader på jästfällningen innan buteljering med en minimal dos svavel.

Primitif är ett lätt och krispigt vin med markant låg alkohol, frisk syra och fin transparens för de kalkiga mineraltonerna, som efterlämnar känslan av att dricka källvatten från berget. Vinet håller lätt uppåt en vecka i öppnad flaska och kan absolut lagras om man så vill.

Altesse 2019

Altesse från soliga sluttningar de östra utlöparna av Mont Granier. Rankorna växer i morän från istidens glaciärer.

Efter skörd pressades de hela klasarna direkt. Musten fick sedan klarna genom sedimentering under fyra dygn. Vinet jäste i ståltank, långsamt och spontant, vid högst 16 graders temperatur. Efter malolaktisk omvandling låg vinet fyra månader på jästfällningen innan buteljering med en minimal dos svavel.

Altesse - "your highness" - är den ädlaste gröna druvsorten i Savoie. Den ger fylliga vita viner med toner av mogen stenfrukt, kvitten och en släng av honung. Altesse kan dessutom utvecklas positivt med lagring i flera år. Vinet håller utan problem ett par dygn i öppnad flaska.

Black Giac 2019

Mondeuse från ett söderläge på utlöparna av Mont Granier, med jordmån av märgel och kalksten.

Efter skörden fick druvorna en kall premaceration under flera dygn. Sedan jäste vinet med hela klasar av egen kraft i rostfria ståltankar, med tio dagars urlakning och lätt extraktion genom överspolningar. Efter pressning fick vinet mogna på jästfällningen i äldre 600-litersfat. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering, med en minimal dos svavel.

Mondeuse är den viktigaste blå druvsorten i Savoie och har ett tydligt släktskap med syrah. Blå klang i frukten, finstämda tanniner och behagligt låg alkohol är några markörer här. Mondeuse passar bra att lagra om man är sugen på lite mer utveckling. Vinet håller utan problem flera dygn i öppnad flaska.