Beställningssortiment

Vin & Natur Domaine Houillon 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 21 september 10:00
Artikelnummer 72970
Pris 1314:-
launch Beställ från Systembolaget

I Vaucluse, på de västra utlöparna av Mont Ventoux, ligger den lilla byn Faucon. Tack vare den höga höjden och närheten till det majestätiska berget är klimatet här relativt svalt för att vara i Côtes du Rhône. Naturen och dofterna präglas av hela den vilda flora av örter, buskar och skog som kallas ’garrigue’.

Här huserar Domaine Houillon, som sedan några år tillbaka drivs av paret Aurélien och Charlotte. Aurélien Houillon kommer från Jura, där han under sju år arbetade i Pupillin med Pierre Overnoy och sin bror Emmanuel Houillon. Där lärde han sig hur man odlar och vinifierar med naturliga metoder (Aurélien är för övrigt även bror till Adéline Houillon som tllsammans med sin man Renaud Bruyère driver Domaine Bruyère-Houillon i Pupillin). 

2017 var det äntligen dags att starta upp något på egen hand i södra Frankrike. Idag odlar paret Houillon knappt fem hektar med biodynamiska metoder. Tre är planterade med grenache, och resten med syrah och cinsault. Viss hjälp på traven får de av sin traktor samt hästen Victoire och åsnan Castor.

I källaren vinifierar Aurélien med de metoder han lärt sig hos Pierre Overnoy, och som ursprungligen arbetades fram av den legendariske forskaren och vinprovaren Jules Chauvet. Alltså inga tillsatser, ingen filtrering, och omdragning med hjälp av gravitation. Förutom vinodlingen driver man ett litet chambre d’hôtes och dessutom Charlottes hantverksmässiga tillverkning av papper som bland annat används till etiketterna.

Den första årgången från paret Houillon blev 2017. Den resulterade i ett rött av cinsault och tre röda av grenache/syrah under AOC Côtes du Rhône. Cinsault är gjord på direkt pressning och avsedd att drickas ung, men tjänar absolut på att sparas till i vår. Med årgång 2018 har paret renodlat sina mer lagringsorienterade cuvéer för att ge fullt spelrum för antingen syrah (Indigo) eller grenache (Vieilles Vignes). Båda vinerna kommer med ordentlig framtidspotential. Det finns ett vilt element i Houillons viner och flaskorna bör avslutas samma kväll som de öppnats, alternativt lagras för ökad stabilitet. 

Det här är vår första temalåda från Domaine Houillon.


Cinsault 2019

Cinsault från lieu-dit 'La Roche Coucorde' utanför byn Faucon. Vinmarken ligger på 350 meters höjd med sydvästlig exponering. Jordmånen är kalkrik lera och grå märgel, med formationer av sandsten och kalksten.

Druvorna pressades direkt, sedan jäste musten av egen kraft i tank. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Vinet har gott om örter i doften och ljusa toner i frukten. Saftigt och busigt med pirr av kolsyra och låg alkohol för sitt ursprung. Dricks bäst svalt och samma kväll som flaskan öppnats.

Côtes du Rhône 'Indigo' 2018

Syrah (90%) och grenache (10%) från lieu-dit 'La Roche Coucorde' utanför byn Faucon. Vinmarken ligger på 350 meters höjd med sydvästlig exponering. Jordmånen är kalkrik lera och grå märgel, med formationer av sandsten och kalksten.

De avstjälkade druvorna fick jäsa spontant i slutna tankar (30 hl) av rostfritt stål med temperaturkontroll. Urlakningen varade i fjorton veckor, med regelbunden nedtryckning av skalhatten (pigéage). Efter pressning mognade vinet under tolv månader i använda ekfat, med omdragning. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Med sin dominans av syrah är det här ett seriöst, lite animaliskt och tanninrikt vin som samtidigt har gott lyft och fräschör, och utan alltför tyngande alkohol. Lagra gärna några år och servera till en lammstek med provençalska örter. Öppnad flaska avslutas helst samma kväll.

Côtes du Rhône 'Vieilles Vignes' 2018

Grenache från gamla stockar (började planteras 1952) i lieu-dit 'La Roche Coucorde' utanför byn Faucon. Vinmarken ligger på 350 meters höjd med sydvästlig exponering. Jordmånen är kalkrik lera och grå märgel, med formationer av sandsten och kalksten.

De avstjälkade druvorna fick jäsa spontant i slutna tankar (30 hl) av rostfritt stål med temperaturkontroll. Urlakningen varade i fjorton veckor, med regelbunden nedtryckning av skalhatten (pigéage). Efter pressning mognade vinet under tolv månader i använda ekfat, med omdragning. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

De gamla rankorna har gett en komplex och rödfruktig grenache med silkig känsla åt Rayas-hållet och given lagringspotential. Öppnad flaska avslutas helst samma kväll.