Beställningssortiment

Vin & Natur Gérard Schueller 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 19 januari 10:00
Artikelnummer 50264
Pris 1011:-
launch Beställ från Systembolaget

Redan vid arton års ålder tog Bruno Schueller över ansvaret för den här familjeegendomen som startats av hans far Gérard på 1960-talet, och som drivits med ekologiska metoder ända sedan 1970-talet. Gården är baserad i den högt belägna byn Husseren-les-Châteaux, knappa tio kilometer sydväst om Colmar.

Schueller odlar närmare tio hektar – däribland den ryktbara, kalkstinna lieu-dit Bildstœcklé, samt grands crus Eichberg och Pfersigberg – vars jordar huvudsakligen är präglade av kalksten och kalkrik lera. Hans stilar svingar vanligtvis en bra bit utanför normen för området. Druvmusterna får jäsa fritt utan påverkan, och ofta går den malolaktiska omvandlingen igenom. Vinerna får ett lyft av höga toner i aromatik och syra.

Bruno är kreativ och öppensinnad. Beroende på årgångens karaktär och druvornas egenskaper väljer han om han ska låta de vita vinerna få macerera med skalen, om det ska bli mousserande vin, eller om han ska låta bli att toppa upp faten för att framkalla en slöja av flor. Hans hantverk drivs av en djupgående artistisk frihet.


Pinot Blanc 'H' 2018

Pinot Blanc 'H' kommer från lägen i Husseren-les-Châteaux med jordar av kalkrik lera. De hela druvklasarna pressades direkt efter skörd, sedan jäste vinet av egen kraft med och ett års lagring på jästfällningen i gamla ekliggare av den typ som är traditionell i Alsace. Schuellers viner genomgår aldrig klarning eller filtrering, och ser inga som helst tillsatser på vägen från ranka till flaska.

Pinot Gris Réserve 2014

Pinot Gris Réserve 2014 kommer från marker i både Husseren-les-Châteaux och Eguisheim. Stockarna var vid skördetillfället 34 år gamla, och växer i sandiga jordar med kalkrik lera. De hela druvklasarna pressades direkt efter skörd, sedan jäste vinet av egen kraft med och ett års lagring på jästfällningen i en gammal ekliggare av den typ som är traditionell i Alsace. Schuellers viner genomgår aldrig klarning eller filtrering, och ser inga som helst tillsatser på vägen från ranka till flaska. Det aktuella vinet har lagrats i Brunos källare sedan buteljering.

Gewurztraminer Cuvée Particulière 2019

Gewurztraminer Cuvée Particulière kommer från lägen i Husseren-les-Châteaux med jordar av kalkrik lera. De hela druvklasarna pressades direkt efter skörd, sedan jäste vinet av egen kraft med och ett års lagring på jästfällningen i gamla ekliggare av den typ som är traditionell i Alsace. Schuellers viner genomgår aldrig klarning eller filtrering, och ser inga som helst tillsatser på vägen från ranka till flaska.