Beställningssortiment

Vin & Natur FRM 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 12 juni 10:00
Artikelnummer 73373
Pris 1890:-
launch Beställ från Systembolaget

François Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften i Château-Chalon – Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune – det historiska gula vinet som vilar i sex år under en slöja av jäst. 2006 tog François över ansvaret för de marker till vilka hans farfars far René Martin lagt grunden.

François far sålde de flesta druvorna till kooperativet och gjorde bara lite vin till familjen. Idag arbetar François med tio hektar och gör ett flertal cuvéer. Han har nyplanterat några marker och säljer en mindre andel av druvorna. Markerna sköts med ekologisk praktik och biodynamiska metoder, dock utan formell certifiering. Målet är att utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.

Rousset-Martin gör vin i fyra källare med olika temperaturförhållanden (ej kontrollerade) och skiftande luftfuktighet. En av dem lämpar sig bättre för de oxidativa vinerna som ligger ’sous voile’, en annan lämpar sig bättre för de viner där Francois toppar upp faten, en tredje för det vin som jäser i ståltank, och ytterligare en fjärde för flasklagring.

Arbetet i källaren är passivt vad gäller manipulation. Vinerna smakas av efter hand, och utifrån det avgörs vilka fat som ska toppas upp och i vilka som syrekontakten ska få spela en större roll. Här får vi möjlighet att prova Château-Chalon, Juras mest berömda ursprung, i områdets alla olika uttryck. Såväl med syrekontakt under flor (”sous voile”) som upptoppat (”ouillé”).

Att visa alla sidor av Château-Chalon är vad som ser ut att bli François livsverk. Genom att toppa upp faten blir han tvungen att klassa ner vinerna till Côtes du Jura, då den sortens vinmakning inte ryms inom appellationen Château-Chalon. Men François är bestämd på den punkten: han vill göra vin som uttrycker växtplatsen, och tillsätter heller ingenting i sina viner.


Savagnin « Cuvée du Professeur » 2020 (Côtes du Jura AOP)

Savagnin från lieu-dit 'Sous-Roche' i byn Château-Chalon. Det här är ett brant söderläge rakt nedanför den berömda klippan, där jordmånen består av kalksten och kalkrik märgel. Parcellen omfattar 0,25 ha och stockarnas ålder varierar från sju till 67 år. Jordbruket bedrivs med ekologisk praktik och biodynamiska metoder.

Efter varsam handskörd pressades druvklasarna direkt i en pneumatisk horisontalpress. Jäsningen skedde spontant och sedan vilade vinet två år på hela sin jästfällning i använda fat (228 liters) med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes för hand direkt från fatet utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12,5 %

Savagnin « Éphémère » Vin de Macération 2022 (Côtes du Jura AOP)

Savagnin i skalmacererad stil från Rousset-Martins marker i byn Ménetru-le-Vignoble. Jordarna här består av kalkrik märgel och kalksten.

Jäsningen skedde spontant med någon veckas urlakning på skalen. Efter pneumatisk pressning vilade vinet ett år på jästfällningen i använda fat med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes för hand direkt från fatet utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12,5 %

Gamay « Barbe Fleurie » 2022 (Vin de France)

Gamay av inköpt frukt från en tredjedels hektar i lieu-dit Poncié i Fleurie, en av cru-byarna i Beaujolais. Jordarna här består typiskt av vittrad rosa granit med inslag av mörkare leror.

Spontan jäsning i tank med hälften avstjälkad frukt och hälften hela klasar. Efter pneumatisk pressning vilade viner ett år i använda fat. Buteljeringen gjordes för hand direkt från fatet utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12,5 %