Beställningssortiment

Vin & Natur Damien Bastian 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 17 juni 10:00
Artikelnummer 73904
Pris 1236:-
launch Beställ från Systembolaget

Savoie Libre – Ça Boit Libre!

Damien Bastian gör vin i den norra delen av Savoie – nära Genèvesjön, bara ett stenkast från gränsen till Schweiz.

Damien växte upp i närbelägna Annemasse och utbildade sig till agronom – ett yrke som tog honom till centralafrikanska Tchad där han arbetade med hortikultur i flera år. Tillbaka på hemmaplan tog han jobb i restaurangbranschen och lärde känna vinet. Här föddes idén om att kombinera sina intressen kring hållbar odling och levande viner.

Den första anhalten blev hos Dominique Lucas, en av de mest omsusade odlarna i Haute-Savoie. 2017 fick Damien möjlighet att ta över trekvarts hektar planterade med chasselas i Marignan, en halv kilometer från Lac Léman. För att få det hela att gå ihop pendlade han varje dag i flera år upp till Rotalier i södra Jura, där han arbetade i marker och källare hos Domaine Ganevat.

En som trodde på Damiens projekt var Jean-Marie Chappuis, en vinbonde i närbelägna Carra som var på väg att dra sig tillbaka. Inte minst uppskattade han att Damiens farfar varit en av initiativtagarna till AOC Vin de Savoie. 2020 kunde Damien ta över, och så utökades hans domän till nästan fyra hektar. Markerna är planterade med chasselas och altesse, gamay och pinot noir. Sedan ett par år huserar han i ett vineri med flera hundra års historia, Domaine de Marsaz, som tidigare stått oanvänt sedan 1967.

Damiens viner förmedlar en slående renhet, en spänst och en energi som man nästan kan ta på. När det gäller källarmetoderna – inte minst kontakten med jästfällningen i använda fat för de vita vinerna men även det lätta handlaget med de röda – är det inte helt långsökt till att associera till den forne arbetsgivaren i Rotalier. Hur som helst: “Ça Boit Libre” – det här dricks fritt!


Mon Blanc des Alpes 2022 (Vin de Savoie AOP)

Chasselas från byn Carra i Haute-Savoie, strax nordost om Ville-la-Grand - en förort till Génève. Damien brukar två parceller i söderlägen med relativt branta sluttningar (40 % respektive 20 %). Jordarna är magra och steniga (eroderade) och består av alluvial kalkrik lera och sand.

Efter handskörd pressades de hela druvklasarna direkt, och musten fick sedan sedimentera över natten. Jäsningen skedde spontant med tio månaders lagring på jästfällningen i använda medelstora fat utan omrörning av jästen. Vinet drogs om för assemblage i tank innan det buteljerades hösten 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12 %

Mon Blanc Orangé 2022 (Vin de Savoie AOP)

Chasselas från byn Carra i Haute-Savoie, strax nordost om Ville-la-Grand - en förort till Génève. Damien brukar två parceller i söderlägen med relativt branta sluttningar (40 % respektive 20 %). Jordarna är magra och steniga (eroderade) och består av alluvial kalkrik lera och sand.

De avstjälkade druvorna jäste spontant med två veckors skalmaceration i tank under koldioxid ("carbonique"). Efter pressning vilade vinet tio månader på jästfällningen i använda medelstora fat. Vinet drogs om för assemblage i tank innan det buteljerades hösten 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 12 %

Ton Rouge du Lac 2022 (Vin de Savoie AOP)

Pinot noir från byn Carra i Haute-Savoie, strax nordost om Ville-la-Grand - en förort till Génève. Damien brukar två parceller i söderlägen med relativt branta sluttningar (40 % respektive 20 %). Jordarna är magra och steniga (eroderade) och består av alluvial kalkrik lera och sand.

Spontan jäsning av hela oskadade druvklasar i tank med två veckors maceration ("sémi-carbonique") utan aktiv extraktion. Efter pressning jäste vinet ut och vilade tio månader på jästfällningen i använda medelstora fat. Omdragning för assemblage i tank innan buteljering i augusti 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Alkohol: 13 %