Beställningssortiment

Vin & Natur FRM 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 6 mars 10:00
Artikelnummer 50497
Pris 1938:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Rousset-Martin äger allt som allt fjorton hektar, varav hälften i Château-Chalon – Juraområdets mest mytomspunna terroir. Här skapas de största exemplen av Vin Jaune – det historiska gula vinet som vilar i sex år under en slöja av jäst. 2006 tog François Rousset-Martin över ansvaret för de marker till vilka hans farfars far René Martin lagt grunden.

François far sålde de flesta druvorna till kooperativet och gjorde bara lite vin till familjen. Idag arbetar François med tio hektar och gör ett flertal cuvéer. Han har nyplanterat några marker och säljer resten av druvorna. Markerna sköts med ekologisk praktik och biodynamiska metoder, dock utan formell certifiering. Målet är att utforska olika stilar och jordar i området. Nyfikenhet, smak och intresse driver honom i hans arbete.

François gör vin i fyra källare med olika temperaturförhållanden (ej kontrollerade) och skiftande luftfuktighet. En av dem lämpar sig bättre för de oxidativa vinerna som ligger ’sous voile’, en annan lämpar sig bättre för de viner där Francois toppar upp faten, en tredje för det vin som jäser i ståltank, och ytterligare en fjärde för flasklagring.

Arbetet i källaren är passivt vad gäller manipulation. Vinerna smakas av efter hand, och utifrån det avgörs vilka fat som ska toppas upp och i vilka som syrekontakten ska få spela en större roll. Här får vi möjlighet att prova Château-Chalon, Juras mest berömda ursprung, i områdets alla olika uttryck. Såväl med syrekontakt under flor (”sous voile”) som upptoppat (”ouillé”).

Att visa alla sidor av Château-Chalon är vad som ser ut att bli François livsverk. Genom att toppa upp faten blir han tvungen att klassa ner vinerna till Côtes du Jura, då den sortens vinmakning inte ryms inom AOP Château-Chalon. Men François är bestämd på den punkten: han vill göra vin som uttrycker växtplatsen, och tillsätter ingenting i sina viner.


Savagnin 'Balanoz' 2019 (Côtes du Jura AOP)

Savagnin från lieu-dit Balanoz i byn Lavigny. Det här är ett västerläge i sluttning med jordmån av grå märgel från Trias-perioden. Parcellen omfattar en hektar med yngre rankor. Jordbruket bedrivs med ekologisk praktik och biodynamiska metoder.

Efter varsam handskörd pressades druvklasarna direkt i en pneumatisk horisontalpress. Jäsningen skedde spontant och sedan vilade vinet två år på hela sin jästfällning i använda fat (228 liters) med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes för hand direkt från fatet utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Savagnin 'Cuvée du Professeur' 2019 (Côtes du Jura AOP)

Savagnin från lieu-dit 'Sous-Roche' i byn Château-Chalon. Det här är ett brant söderläge rakt nedanför den berömda klippan, där jordmånen består av kalksten och kalkrik märgel.
Parcellen omfattar 0,25 ha och stockarnas ålder varierar från sju till 67 år. Jordbruket bedrivs med ekologisk praktik och biodynamiska metoder.

Efter varsam handskörd pressades druvklasarna direkt i en pneumatisk horisontalpress. Jäsningen skedde spontant och sedan vilade vinet två år på hela sin jästfällning i använda fat (228 liters) med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes för hand direkt från fatet utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Savagnin 'Veine Bleue de Bacchus' 2019 (Côtes du Jura AOP)

Savagnin från lieu-dit 'Clos Bacchus'. Parcellen är på 1,11 ha och ligger i byn Menétru-le-Vignoble - vilken ingår i området Château-Chalon - men när vinerna på detta vis framställs i upptoppad stil blir appellationen Côtes du Jura. Som namnet avslöjar handlar det om en muromgärdad vingård från klostrens tid. Sluttningen ligger i österläge med jord av kalksten, lera och blå kalkmärgel.

Efter varsam handskörd pressades druvklasarna direkt i en pneumatisk horisontalpress. Jäsningen skedde spontant och sedan vilade vinet två år på hela sin jästfällning i använda fat (300 liter, tre viner) med regelbunden upptoppning ("ouillé"). Buteljeringen gjordes för hand direkt från fatet utan klarning, filtrering eller tillsatser.