Beställningssortiment

Galerne 2019 – Montanet-Thoden – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 1 mars 10:00
Artikelnummer 58280
Pris 309:-
launch Beställ från Systembolaget

Familjen Montanet är några av de bönder som varit med oss längst, det vill säga ända från början. Deras marker ligger kring byarna Saint-Père och Vézelay – den senare kanske mest berömd för sitt magnifika benediktinerkloster från tidig medeltid – och är planterade med mestadels chardonnay och därnäst pinot noir.

Det är inte mer än knappt fem mil norrut till Chablis, och visst har Montanets vita vin Galerne en hel del likheter med vinerna därifrån, även om uttrycket i Galerne generellt sett är fruktigare. Å andra sidan är deras Garance klockren röd bourgogne i rättfram skepnad med behagligt diskreta fat.

Båda är bland våra mest pålitliga viner som bara fortsätter att leverera, år efter år.

Läs mer om familjen Montanet och deras domäner här och här.


'Galerne' Vézelay 2019 - Montanet-Thoden

Galerne är domänens chardonnay. Den kommer från egna marker som mestadels är lerjordar med rikliga mängder kalksten och marina fossiler. Sedan 2017 har området runt byn Vézelay egen village-appellation inom regionen Bourgogne. Odlingen är ekologisk sedan starten år 2000.

Druvorna skördades för hand och pressades omgående i en mjuk pneumatisk press. Efter något dygns kall sedimentering jäste musten spontant i rostfria ståltankar utan styrning av temperaturen. Den malolaktiska omvandlingen skedde spontant, och sedan fick vinet mogna vidare på sin jästfällning. Det har inte klarnats, men fick en lätt filtrering genom kiselgur och en låg dos svavel innan innan buteljering.

Galerne har alltid en havsmineralisk sälta kombinerat med druvtypisk och härligt givande frukt. Ren chardonnay blir inte mycket renare!