Beställningssortiment

Vin & Natur Ducroux 1

Format 3 flaskor
Säljstart 21 oktober 10:00
Artikelnummer 72290
Pris 933:-
launch Beställ från Systembolaget

Veteranen Christian Ducroux kommer från en gammal familj av vinbönder i byn Lantignié i västra Beaujolais, där han odlar drygt fyra hektar på vittrad granit i nordostläge på 400 meters höjd. Ducroux har en imponerande lång historia med naturliga metoder i vinmarker och källare – mer än fyrtio år. Redan 1980 fick han sin formella ekologiska certifiering, och fem år senare även sin biodynamiska certifiering via Demeter.

Samtidigt som kulturen kring naturligt vin tog fart under 1980-talet runt ett gäng karismatiska odlare några kilometer österut i Villié-Morgon, jobbade Christian Ducroux stillsamt vidare i sitt eget lilla hörn av Beaujolais, med snarlika metoder. Gården är också i stora drag en självförsörjande farm som producerar sin egen vegetabiliska kompost.

Målet är att skörda mogna druvor med låga sockernivåer som översätter i modesta alkoholhalter. Jäsningarna börjar vanligen med en ’pied de cuve’ – alltså en spontan förjäsning av druvor som plockats en vecka tidigare än resten. Ducroux tillsätter ingenting i sina viner, inte ens svavel innan buteljering. Förr om åren använde han ståltankar för jäsning, men har nu gått över till glasfiber och cement då han tycker att det ger mer precisa uttryck. För mognadslagringen används tankar, äldre bourgognefat och foudres. Fram till 2006 buteljerades vinerna inom appellationen Regnié, men numera struntar Christian i byråkratin och nöjer sig med ’Vin de France’.

Med sin långa erfarenhet gör Christian Ducroux viner som är täta, komplexa och lagringsdugliga. På sistone ser vi ett generationsskifte där sonen Thibault blir alltmer drivande i domänens arbete medan pappa så sakteliga förbereder sig för livet som pensionär.

Exspectatia 2022 (Vin de France)

Exspectatia är Ducrouxs "mellersta" buteljering. Druvorna kommer från 60-åriga planteringar omkring familjens gård i Lantignié. Hela druvklasar jäste i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars maceration 'semi-carbonique' (dvs under naturligt bildad koldioxid). Det här är en cuvée som baseras på must från den första pressningen i en uråldrig manuell korgpress (tillverkningsår: 1873). Vinet drogs om till gamla 500-litersfat för att jäsa ut och mogna sju månader innan det buteljerades i april 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Tät och kylig blå frukt med känslan av knastrande granit är melodin hos Ducroux! Dricks bäst inom ett par timmar från öppning.

Etikettens text i engelsk översättning: "Exspectatia: third form of time, that which assures the presence of liberty in the time of creation (Augustinus, 5th Century). Small domaine on pink granite. Cépage Gamay. In order to accompany the vine in its evolution, the mares Hewan and Kaina take an active part: in plowing, favoring the microbial activity and controlling the natural grasses; in the transport of the harvest and in the pulverization of tisanes and preparations of biodynamic agriculture which favor the underlying rhythms of life. Unfiltered wine, without addition of sulfites."

Alkohol: 12,5 %

Patience 2022 (Vin de France)

Patience är, som namnet antyder, det mest lagringsorienterade vinet hos Ducroux. Druvorna kommer från 60-åriga planteringar omkring familjens gård i Lantignié. Hela druvklasar jäste i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars maceration 'semi-carbonique' (dvs under naturligt bildad koldioxid).

Det här är en "cuvée de garde" som baseras på must från andra och tredje pressningen i en uråldrig manuell korgpress (tillverkningsår: 1873). Vinet drogs om till gamla 500-litersfat för att jäsa ut och mogna tolv månader innan det buteljerades hösten 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Spara gärna några år för att få ut det mesta av den här cuvéen.

Alkohol: 13 %

Patience 2020 (Vin de France)

Patience är, som namnet antyder, det mest lagringsorienterade vinet hos Ducroux. Druvorna kommer från 60-åriga planteringar omkring familjens gård i Lantignié. Hela druvklasar jäste i tank med 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och tio dagars maceration 'semi-carbonique' (dvs under naturligt bildad koldioxid).

Det här är en "cuvée de garde" som baseras på must från andra och tredje pressningen i den gamla handvevade korgpressen. Vinet drogs om till gamla 500-litersfat för att jäsa ut och mogna tolv månader innan buteljering hösten 2023 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Med ett par år extra på nacken kan du här dricka Ducroux med lite utveckling.

Alkohol: 13 %