Beställningssortiment

Vin & Natur Force Boisson 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 12 januari 10:00
Artikelnummer 55338
Pris 1122:-
launch Beställ från Systembolaget

Daniel Sage gör vin i Riotord (Haute-Loire) vid gränsen till Ardèche. Tidigare drev han en liten vinbutik i Lyon där han sålde och distribuerade hantverksmässiga viner varav många som idag kan hittas i vår portfölj. Innan han började göra vin på egen hand jobbade han hos Loïc Roure på Domaine du Possible i Roussillon, samt hos Jean Delobre på La Ferme des Sept Lunes i Saint-Josèph. Det var just från Delobre som Sage på förmånliga villkor fick hyra sin första vinmark – Grange Bara, planterad med syrah och roussanne.

Den första årgången blev 2011. Det året gjordes vinerna Grange Bara Rouge och Février – båda av syrah – samt Grange Bara Blanc av roussanne. Rankorna växer i sandiga granitjordar i Saint-Josèph. Utöver vingårdsläget Grange Bara har Sage numera en och en halv hektar planterade med gamay och poulsard, viognier och pinot gris, samt en annan mark med gamay i granitjordar som är mer präglade av lera.

Sage tar vara på allt vad rankorna ger. Han gör en första skörd druvor som bedöms enklare och pressar dem direkt. Sedan skördas markerna ett varv till, och det här arbetet kan pågå i upp till fyra etapper. Ju senare druvorna skördas, desto längre maceration får de i källaren. I källaren jobbar Daniel Sage med med glasfibertankar och gamla fat av olika storlekar. Vinmakningen är fri, utan fasta ideer om hur vinerna ska bli från år till år. Daniel jobbar med sitt humör, sin lust och de förutsättningar som årgången ger.

Daniel Sage är känd för metoden att direktpressa blå druvor. Ett av vinerna på bara direktpressade druvor är ”Un Palotin”. Vidare görs viner där en del av musten är direktpress och en del är hela avstjälkade druvor som får laka ur i musten. Ett bra exempel är tappningen ”Nyctalopie”. Daniel kallar metoden för ”flottation”, och inspirationen till att jobba på det här viset kommer från Claude Courtois’ klassiska vin ”Nacarat”.

Daniels viner blev snabbt ryktbara och eftersökta på grund av deras lättsamhet, vildhet och parfym. Med tiden har han kompletterat med druvor från vänner söderut i Ardèche. Den här frukten kommer från bekanta namn som Le Mazel och Les Deux Terres. Illustrationerna till Daniel Sages etiketter är målningar av den belgiske konstnären och poeten Jean Raine, vars stil var starkt inspirerad av surrealism och action-painting. De flesta av vinerna är helt enkelt döpta efter titeln på konstverket.


Nyctalopie 2019

Gamay och pinot noir. Druvorna kommer från Daniel Sages mark i Bogy samt från Vincent Fargier på Les Deux Terres i Villeneuve de Berg. Vinet är framställt med metoden som Sage kallar "flottation", där hela avstjälkade druvor får macerera i must från en direkt pressning. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Abreuver ses sillons 2019

Gamay från egna marker i Bogy, Ardèche. Druvorna jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Efter pressning mognade vinet i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Adam contre le beefsteack 2019

Pinot noir från unga rankor i Sages egna marker i Bogy. Druvorna jäste spontant i tank med tre veckors maceration. Efter pressning mognade vinet i äldre fat. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser.