Beställningssortiment

Vin & Natur Nyår 2021 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 15 december 10:00
Artikelnummer 55020
Pris 1299:-
launch Beställ från Systembolaget

Årets version av nyårslådan levererar inte bara de basala behoven inför festen, utan också hyggliga möjligheter till maximal glädje!

Vi öppnar kvällen med en bjussig och drickfärdig meunierchampagne från Aurélien Laherte. Nästa servering kan tänkas handla om mark och hav – här glänser ganska säkert en chablis från Athénaïs de Béru. Slutligen ställer vi fram en förödande läcker fleurie från Jean-Louis Dutraive.


Ultradition Extra Brut - Laherte Frères

Ultradition Extra Brut är Lahertes meunier-dominerade årgångslösa champagne med låg dosage. Druvorna kommer från åtta byar i Coteaux Sud d'Épernay och Vallée de la Marne. Det är också det enda av Lahertes viner vi arbetar med som har en mindre andel frukt inköpt. Jämfört med Blanc de Blancs Brut Nature har Ultradition ett mer guläppligt uttryck där frukten är rundare och fylligare, men känslan av svalkande mineral lika stark. Meunier ger ofta härlig tidig drickbarhet, något som verkligen kan upplevas här!

Cuvéen består av pinot meunier (60%), chardonnay (30%) och pinot noir (10%), från rankor med trettio års snittålder. Efter pressning jäste musten spontant i större ekliggare (20%), betongtank (20%) samt äldre bourgognefat (60%). En del av basvinerna gick igenom malolaktisk omvandling, andra inte, men alla fick mogna i sex månader på jästfällningen. Aktuell version är baserad på årgång 2018 med 40% reservvin från 2017 och 2016. Flaskorna ligger 15-24 månader sur lattes. Degorgerades för hand i oktober 2020 med 4,5 g/l dosage av koncentrerad druvmust (Extra Brut).

Chablis 'Montserre' 2018 - Château de Béru

I östra delen av distriktet Chablis ligger den lilla byn Béru på en rund kulle med relativt branta sluttningar i alla väderstreck. Här huserar familjen med samma namn, i den magnifika slottsbyggnad som släkten varit ägare av i mer än 400 år. 2004 tog dottern Athénaïs över ansvaret för driften och satte strax igång med ett omfattande ekologiskt kvalitetsarbete, som efterhand utvecklats till biodynamiskt. Idag drivs egendomen av Athénaïs de Béru och hennes mor Laurence.

Chardonnay från 35- till 40-åriga stockar i Montserre. Det här är det högsta läget kring Béru, med en utpräglat mager jordmån av kalksten och lera med marina fossiler (Kimmeridgien). Efter handskörd i små kassetter fick de hela klasarna en mjuk pressning. Vinet jäste sedan spontant i använda fat med maloktisk omvandling och två års lagring på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning eller filtrering, med en liten dos svavel. Årgången har en tydligt solmogen och koncentrerad profil med fyllig citrusfrukt balanserad av frisk syra, kalkfet textur och mineralisk havssälta.

Fleurie Clos de la Grand'Cour 2020 - Domaine de la Grand'Cour

Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Den ligger mitt i en muromgärdad 'clos' med en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. När Jean-Louis Dutraive tog över ansvaret för gården 1989 inleddes avvecklingen av de kemiska insatserna. Sedan år 2000 är odlingarna helt giftfria, men den ekologiska certifieringen blev formellt färdig först 2009. Med tiden har Jean-Louis kommit att bli en viktig förebild för den yngre generationen, och han bistår gärna med råd och dåd - allt som oftast med sitt karakteristiskt kluckande skratt!

Idag odlar Dutraive 10,6 hektar, varav 1,6 i Brouilly och resten i Fleurie. Vinmarkerna i hembyn är tre: Clos de la Grand’Cour, Chapelle des Bois och Champagne. De här fina lägena finner man i den södra delen av appellationen där jordmånen är lättare och sandigare än i den norra, men typiskt dominerad av vittrad rosa granit. Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais.

Gamay från medelålders stockar i Clos de la Grand'Cour. Hela friska druvklasar får jäsa av sig själva vid låg temperatur utan några som helst tillsatser. Från och med 2010 praktiserar Dutraive full macération carbonique i slutna betongtankar. Metoden ger fin tidig drickbarhet, fast enligt Jean-Louis utan att göra avkall på lagringskapaciteten, eftersom urlakningstiden med skalen är så pass lång som en månad. Extraktionen är däremot lätt eftersom den i stort sett är helt passiv. Därefter mognar vinet i använda bourgognefat under sju-åtta månader. Vid blandningen tillsätts en minimal dos svavel, och till sist buteljeras vinet utan klarning eller filtrering.

Slående välgjord fleurie. Förödande god redan nu, med åtskilliga års framtidspotential!