Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 17 januari 10:00 |
Artikelnummer | 55361 |
Pris | 1149:- |
Beställ från Systembolaget |
Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Förutom de egna markerna köper Dutraive sedan 2016 in frukt från vänner och grannar som odlar med ekologiska metoder. Dessa cuvéer marknadsförs under etiketten Famille Dutraive – ett rimligt namn eftersom såväl dottern Ophélie som sonen Justin är starkt engagerade i arbetet. Familjens viner har en härlig balans och elegans och utvecklas påtagligt bra med lagring.
Gamay från lieux-dits Poullet och Javernaud i cru-byn Chiroubles. Det här är två högt belägna vinmarker - höjden varierar mellan 370 och 430 meter - med sydlig och sydostlig exponering. Stockarna är 60-70 år gamla och tas om hand av Pauline Passot, en yngre odlare under omställning till ekologisk certifiering.
Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna ett drygt halvår i äldre bourgognefat innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering
2020 var en varm men ändå lyckosam årgång som i den här ljusa och relativt lätta skepnaden kombinerar tidig drickbarhet med några års lagringspotential (12,5 % alkohol). Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.
Gamay från lieu-dit 'En Papolet' i cru-byn Chénas. Frukten är inköpt från Domaine Thillardon som sedan länge är ekologiskt certifierade.
Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna ett drygt halvår i äldre bourgognefat innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
2019 var en lysande årgång som parar fräschör med koncentration, och drickbarhet med lagringspotential (12,5 % alkohol). Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.
Gamay från lieu-dit 'Clos du Chapitre' i cru-byn Saint-Amour. Frukten är inköpt från ekologisk odlare.
Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna ett drygt halvår i äldre bourgognefat innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering.
2020 var en varm men ändå lyckosam årgång som i den här lite mer robust strukturerade tolkningen bjuder på matvänlighet och flera års lagringspotential (13,5 % alkohol). Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.