Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 24 januari 10:00 |
Artikelnummer | 55372 |
Pris | 1269:- |
Beställ från Systembolaget |
Catherine Hannoun har ett förflutet som filmproducent i Paris – bland annat producerade hon Jonathan Nossiters film Mondovino – men lämnade branschen 2005 för att flytta till Jura. Efter något års inledande praktik hos Emmanuel Houillon i Pupillin etablerade sig Catherine 2008 med en liten domän där hon från första början har arbetat biodynamiskt, med häst och för hand. Namnet fick hon från floden Loue som flyter förbi alldeles nedanför hennes gård i Port Lesney.
Catherines marker är planterade med savagnin och chardonnay, pinot noir och trousseau. Idag omfattar domänen 3,2 hektar och jordbruket har fått ekologisk certifiering. Druvorna resulterar i viner fulla av karaktär, livlighet och elegans. Till parollen ”inget tillsatt, inget borttaget” vill Catherine addera att hon gärna tillsätter mycket tålamod, omtanke och kärlek.
I september kunde vi åter besöka Catherine i hennes rymliga 1700-talshus i byn Port-Lesney. Precis som på andra håll i Jura visade sig 2019 vara en lysande årgång för savagnin. Vi fick dessutom smaka en ny version av 2018 – alltså i grunden samma vin som vi sålt det senaste året – som fått ett extra års oxidativ lagring ”sous voile”. Superhärligt! En liknande uppväxt ser vi i La Brute, en pinot noir som först låg i tank och senare flyttades över till ett äldre 400-litersfat innan buteljering i november 2021.
Läs mer om Catherine Hannoun i Camilla Gjerdes nyligen utgivna bok ”We don’t want any crap in our wine: the women behind the bottle”.
Savagnin från ett sydöstläge i Arbois-Pupillin med jordmån av grå märgel. Efter omgående pressning av hela druvklasar jäste musten spontant i använda 600-liters fat (2/3) samt ståltank (1/3). Vinet fick sedan mogna sjutton månader på jästfällningen med upptoppning ("ouillé"). Efter assemblage i januari buteljerades vinet i september 2021 (andra tappningen) utan klarning, filtrering eller tillsatser. Här finns druvsortens distinkta syra och koncentration, en elegant ton av använda fat, samt intensiv känsla av mineral. Vinet håller utan problem något dygn i öppen flaska.
Savagnin från ett sydöstläge i Arbois-Pupillin med jordmån av grå märgel. Efter omgående pressning av hela druvklasar jäste musten spontant i använda 600-liters fat (2/3) samt ståltank (1/3). Vinet fick sedan mogna sjutton månader på jästfällningen med upptoppning ("ouillé"). Efter assemblage i januari fick vinet ett extra års oxidativ lagring "sous voile" innan det buteljerades tidigt hösten 2021. Vinet håller utan problem något dygn i öppen flaska.
Pinot noir från 38-åriga stockar i Molamboz. Jäsningen startade av egen kraft i sluten ståltank med varvade lager avstjälkade druvor och hela klasar ("millefeuille/ gateau/ layer cake"). Sedan följde åtta dagars maceration "semi-carbonique" (dvs under naturligt bildad koldioxid). Efter pressning fick vinet vila några månader på tank innan det drogs om till ett äldre 400-litersfat för att till slut buteljeras i november 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats.