Beställningssortiment

Vin & Natur Dutraive 4 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 1 november 10:00
Artikelnummer 55099
Pris 1164:-
launch Beställ från Systembolaget

Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais. Förutom de egna markerna köper Dutraive sedan 2016 in frukt från vänner och grannar som odlar med ekologiska metoder. Dessa cuvéer marknadsförs under etiketten Famille Dutraive – ett rimligt namn eftersom såväl dottern Ophélie som sönerna Justin och Luca är engagerade i arbetet. Familjens viner har en härlig balans och elegans och utvecklas påtagligt bra med lagring.


Beaujolais-Villages Lantignié 2021 - Famille Dutraive

Gamay av inköpt frukt från en ekologisk odlare i byn Lantignié. Vinmarken ligger i sluttninf på över 300 meters höjd med sandiga jordar av vittrad rosa granit.

Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, utan under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna fem månader i äldre bourgognefat, demi-muids och ståltank innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i maj 2022 utan klarning eller filtrering.

Chiroubles 2021 - Famille Dutraive

Gamay från lieux-dits Poullet och Javernaud i cru-byn Chiroubles. Det här är två högt belägna vinmarker - höjden varierar mellan 370 och 430 meter - med sydlig och sydostlig exponering. Stockarna är 60-70 år gamla och tas om hand av Pauline Passot, en yngre odlare under omställning till ekologisk certifiering.

Efter handskörd kyldes druvorna ner över natten. De hela klasarna fick sedan jäsa spontant i slutna tankar av glasfiber och betong, under ett täcke av koldioxid ("macération carbonique") Urlakningen med skalen varade i 30 dagar utan aktiv extraktion. Efter mjuk pressning i pneumatisk press fick vinet mogna ett drygt halvår i äldre bourgognefat innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i maj 2022 utan klarning eller filtrering.

Fleurie Clos de la Grand'Cour 2020 - Domaine de la Grand'Cour

Domaine de la Grand’Cour är en av de äldsta arbetande egendomarna i Fleurie. Den ligger mitt i en muromgärdad 'clos' med en historia som går flera hundra år tillbaka i tiden. När Jean-Louis Dutraive tog över ansvaret för gården 1989 inleddes avvecklingen av de kemiska insatserna. Sedan år 2000 är odlingarna helt giftfria, men den ekologiska certifieringen blev formellt färdig först 2009. Med tiden har Jean-Louis kommit att bli en viktig förebild för den yngre generationen, och han bistår gärna med råd och dåd - allt som oftast med sitt karakteristiskt kluckande skratt!

Idag odlar Dutraive 10,6 hektar, varav 1,6 i Brouilly och resten i Fleurie. Vinmarkerna i hembyn är tre: Clos de la Grand’Cour, Chapelle des Bois och Champagne. De här fina lägena finner man i den södra delen av appellationen där jordmånen är lättare och sandigare än i den norra, men typiskt dominerad av vittrad rosa granit. Jean-Louis Dutraive var länge en doldis, men har på senare år blivit en av de mest hyllade vinmakarna i Beaujolais.

Gamay från medelålders stockar i Clos de la Grand'Cour. Hela friska druvklasar får jäsa av sig själva vid låg temperatur utan några som helst tillsatser. Från och med 2010 praktiserar Dutraive full macération carbonique i slutna betongtankar. Metoden ger fin tidig drickbarhet, fast enligt Jean-Louis utan att göra avkall på lagringskapaciteten, eftersom urlakningstiden med skalen är så pass lång som en månad. Extraktionen är däremot lätt eftersom den i stort sett är helt passiv. Därefter mognar vinet i använda bourgognefat under sju-åtta månader. Vid blandningen tillsätts en minimal dos svavel, och till sist buteljeras vinet utan klarning eller filtrering.

Fantastisk fleurie från sval årgång. Hög drickbarhet redan nu, med åtskilliga års framtidspotential!