Beställningssortiment

Vin & Natur Conestabile 2 – SLUT!

Format 3 literflaskor
Säljstart 31 oktober 10:00
Artikelnummer 58719
Pris 813:-
launch Beställ från Systembolaget

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Gården drivs idag av Danilo Marcucci och hans hustru Alessandra, från släkten Conestabile della Staffa. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago di Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna. Jordbruket är ekologiskt med certifiering. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgången som gjordes i Danilos regi var 2015.


Litrò Bianco 2021

Litrò Bianco är ett färgrikt vitt (eller aningen orange) av trebbiano och grechetto från sydvästlägen på 250-350 meters höjd med lerahaltiga jordar på berggrund av kalksten. Efter handskörd fick musten ett par dygns skalkontakt i pressen och jäste sedan spontant i glasfibertank. Därefter följde ett drygt halvårs lagring på jästfällningen i tank, med tre omdragningar under vintern för att gradvis skilja vinet från jästfällningen. Buteljeringen gjordes i mars 2022 utan klarning, filtrering och under kronkapsyl. Vinet har fått en minimal dos svavel och håller utan problem flera dygn i öppen flaska.

Alkohol: 11%

Litrò Rosè 2021

Litrò Rosè blandar lika delar ciliegiolo och gamay del trasimeno (en lokal variant av Sardiniens cannonau, dvs grenache). Rankorna står i sydvästlägen på 250-350 meters höjd, med lerahaltiga jordar på en berggrund av kalksten. Druvorna pressades direkt och jäste spontant i glasfibertankar utan temperaturkontroll. Vinet vilade sedan i tank över vintern, med två omdragningar för att skilja vinet från jästfällningen utan att behöva klarna eller filtrera. Buteljeringen gjordes för hand mars 2022 i literflaskor under kronkapsyl, med en minimal tillsats svavel. Vinet håller utan problem några dygn i öppen flaska.

Alkohol: 11%

Litrò Rosso 2021

LitrÒ Rosso är framställt av sangiovese från sydvästlägen på 250-350 meters höjd, med lerahaltiga jordar på en berggrund av kalksten. Efter handskörd jäste musten spontant i glasfibertank med sex dygns maceration. Därefter följde ett drygt halvårs lagring på jästfällningen i tank. Buteljeringen gjordes i mars 2022 utan klarning, filtrering eller tillsatser, i literflaska under kronkapsyl. Vinet håller utan problem ett par dygn efter öppning.

Alkohol: 12%