Beställningssortiment

Minouche 2019 – Julie Balagny – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 16 september 10:00
Artikelnummer 74949
Pris 340:-
launch Beställ från Systembolaget

För första gången har Julie Balagny gjort ett vin av inköpta druvor. Frukten kommer från vännen Jérôme Courtois på Domaine Gilles Courtois i Leynes. Dels handlar det om beaujolais-villages från byn Chânes, dels om en andel Saint-Amour. Julie bestämde sig för att blanda – både för att hon gillar att blanda emellanåt, och för att det blir enklare att börja med en enda cuvée av inköpt frukt. Den här cuvéen är buteljerad som Vin de France och heter Minouche. Och som vanligt när Julie blandar vin, så hämtas namnet från en sång!


Minouche 2019 - Julie Balagny (Le 249 négoce)

Gamay från byarna Chânes och Saint-Amour. Frukten är inköpt från Jérôme och Gilles Courtois på Domaine Gilles Courtois i Leynes. Jordarna har en mindre andel granit och är mestadels sandig jord med rullstenar. Odlingsmetoderna är ekologiska på väg mot formell certifiering.

I källaren framställs Minouche på samma sätt som Julies övriga viner. Efter handskörd kyls frukten ned över natten. Sedan placeras de hela klasarna i slutna tankar och täcks med koldioxid . Därefter följer tre veckors helt passiv urlakning (macération carbonique). Efter pressning jäser vinet ut och får mogna under åtta månader i äldre bourgognefat. Buteljeringen görs utan klarning, filtrering eller några som helst tillsatser.