Beställningssortiment

Vin & Natur Dirringer 3 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 12 april 10:00
Artikelnummer 53403
Pris 927:-
launch Beställ från Systembolaget

Alsace som vinområde befinner sig i en spännande fas av generationsskiften och allt fler yngre bönder som jobbar med naturliga metoder. Länge såg det ut som att klockan stod nästan stilla – i både positiv och negativ bemärkelse – medan den tickade framåt på andra håll. På senare tid har det dock börjat bubbla ordentligt bland pelargoner och korsvirkeshus.

Léo Dirringer är en ung vinbonde i Dambach-la-Ville som snyggt illustrerar den här tendensen. Léo är född 1992 och uppvuxen i vinodlarfamiljen Ruhlmann-Dirringer, en släktgård sedan fyra generationer. Gården omfattar fjorton hektar och disponerar en historisk källare från 1578. Markerna består dels av brantare lägen med hård granit och glimmerskiffer, dels av mjukare sluttningar med sediment, sand och rullsten.

När en ny generation ska ta över är det ofta bäst att börja i liten skala och finna sin egen väg. För Léo Dirringer inleddes den stigen med utbildning till vinmakare i Montpellier och därefter praktik hos Marie-Thérese Chappaz – en erfaren biodynamiker i Valais. Men det var mötet med en flaska osvavlad savagnin från Ganevat som gav honom modet att våga arbeta utan tillsatser.

Tillbaka på familjedomänen 2016 började Léo att ställa om hela jordbruket till ekologiskt. Hans första egna årgång med en handfull cuvéer i fri stil blev 2017. Sedan dess har han introducerat biodynamiska metoder i vinmarkerna, med start 2020. Nere i källarvalven gör Léo ännu sina viner sida vid sida med föräldrarnas, fast han tagit steget vidare och helt skippat svavlet.

Det här är viner med energi och drickglädje från en stigande stjärna!


Fleur de Peau 2021

Skalmacererad ('orange') riesling från lieu-dit Frankstein i Dambach-la-Ville. Det här är ett brant läge med mager granitjord och gynnsam exponering åt öster. Jordbruket är ekologiskt sedan 2016.

Jäsningen startade med en spontan förjäsning ('pied de cuve') och sedan fick de hela druvklasarna macerera i tio dygn. Efter pressning vilade vinet elva månader på jästfällningen i äldre ekliggare innan det drogs om för att buteljeras utan klarning eller filtrering.

Virose 2021

Skalmacererad ('orange') gewurztraminer från lieu-dit Kalkstahl i Dambach-la-Ville. Det här är ett rakt söderläge i sluttning med manganhaltig granitjord. Rankor och jordar sköts med ekologiska metoder sedan 2016.

Jäsningen startade med en spontan förjäsning ('pied de cuve') och sedan fick de avstjälkade druvorna macerera i fyra dygn. Efter pressning vilade vinet tio månader på jästfällningen i tank innan det drogs om för att buteljeras utan klarning eller filtrering.

Terre à Boire 2021

Pinot noir och pinot gris i proportionerna 70/30 från mjuka sluttningar i Dambach-la-Ville, med en åder av lerjord. Jordbruket är ekologiskt sedan 2016.

Ljusrött vin (Léo kallar det "blouge") med nästan ingen extraktion. Jäsningen startade med en spontan förjäsning ('pied de cuve') och sedan fick de hela druvklasarna macerera i fem dygn under naturligt bildad koldioxid ('semi-carbonique'). Efter en försiktig pressning vilade vinet elva månader på jästfällningen tank innan det drogs om för att buteljeras utan klarning eller filtrering.