Beställningssortiment

Avant la Tempête 2021 – Camille & Mathieu Apffel – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 18 april 10:00
Artikelnummer 53129
Pris 315:-
launch Beställ från Systembolaget

Mathieu Apffel växte upp i Jura. Hans familj har ingen bakgrund med vin, men ändå valde han att utbilda sig till vinmakare i Beaune och Dijon. Efter examen fick han arbete hos Domaine Pignier i Jura, hos Chapoutier i Australien, och hos Domaine de l’Arlot i Bourgogne. Men det var det storslagna landskapet söder om Chambéry som fick honom att slå sig ner och börja göra vin i Savoie.

Apffel startade sitt första projekt i Savoie tillsammans med kompisen Matthieu Goury. Det höll ett par år. Han gick vidare med att jobba i vingårdarna för andra bönder som körde med ekologiska metoder. 2017 fick han möjlighet att ta över en liten egendom om tre hektar i Saint-Baldoph, av ett par äldre odlare som skulle dra sig tillbaka. Lagom till skörden kunde Mathieu flytta in i vineriet. Tre år senare, 2020, var det dags för hustrun Camille att gå in på heltid i verksamheten.

Parets vinmarker ligger på båda sidor av Combe de Savoie. I byn Saint-Baldoph finns tre hektar jacquère i östvända lägen planterade mellan 1950 och 1990, som ingår i cru-området Apremont. I nordöstra utkanten av Chambery, i branta söderlägen ovanför villaförorten Saint-Alban-Leysse, växer en hektar jacquère, en halv hektar altesse och mindre parceller med mondeuse och gamay. Camille och Mathieu arbetar med ekologiska metoder och blev färdiga med certifieringen 2021.

Alla viner får jäsa spontant med druvornas egna jäststammar i tankar av glasfiber och rostfritt stål, samt i amfora och äldre fat. Målsättningen är en frisk stil med matig textur från uppväxten ”sur lie”, så inga av de vita vinerna klarnas eller filtreras utan har helt medvetet ett disigt utseende. Hållbarheten säkras främst med hjälp av kontakten med jästfällningen, och vanligen används inga tillsatser överhuvudtaget.


Avant la Tempête 2021

Avant la Tempête är gårdens huvudsakliga cuvée, en ren jacquère från tre egna hektar i anslutning till vineriet i Saint-Baldoph. Efter att druvorna pressats och musten fått sedimentera i tank jäste vinet spontant i ståltank, amfora och använda fat, med malolaktisk omvandling och femton månaders vila på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan klarning, filtrering eller tillsatser. Håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.