Beställningssortiment

Il Rosso 2020 – Conestabile della Staffa – SLUT!

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Säljstart 11 april 10:00
Artikelnummer 52637
Pris 265:-
launch Beställ från Systembolaget

Vini Conestabile della Staffa är en historisk egendom belägen femton kilometer utanför Perugia i Umbrien. Strax väster om vinmarkerna, som omfattar tolv hektar, breder Lago Trasimeno ut sig. Den stora sjöns vattenmassa har en viktig inverkan på klimatet och vinrankorna.

Egendomen hade en storhetstid under artonhundratalet och producerade vin fram till 1956. Under perioden sedan dess och fram till nutid såldes skördarna till det lokala kooperativet. Gården fick sin pånyttfödelse tack vare vinmakaren Danilo Marcucci, vars hustru Alessandra härstammar från släkten Conestabile della Staffa. Projektet går ut på att arbeta så lyhört som möjligt för både marker och vin, med ekologisk certifiering och naturliga metoder. Den första årgången som gjordes i Danilos regi var 2015.


Il Rosso 2020 - Conestabile della Staffa

II Rosso är i denna version baserad på druvor av sangiovese med en tiondel sagrantino. Frukten kommer från egna vingårdar på 300 meters höjd ovanför Lago Trasimeno. Jordarna domineras av lera på berggrund av kalk och jordbruket är ekologiskt certifierat sedan starten 2015.

Druvorna jäste spontant med tio dygns maceration i gamla ekståndare ('tini'). Efter pressning fick vinet mogna arton månader i tankar av glasfiber, cement och rostfritt stål. Buteljeringen gjordes utan klarning eller filtrering med en mimimal tillsats svavel.

Stilen i Il Rosso upplevs genuin och närmast tidlös, med ganska fyllig frukt och lättare struktur av mogna tanniner. Den nya årgången är fortfarande ungdomlig och kan med fördel sparas något år. Öppnad flaska håller utan problem till nästa kväll.