Beställningssortiment

Vin & Natur Dirringer 2 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 3 oktober 10:00
Artikelnummer 58587
Pris 915:-
launch Beställ från Systembolaget

Alsace som vinområde befinner sig i en spännande fas av generationsskiften och allt fler yngre bönder som jobbar med naturliga metoder. Länge såg det ut som att klockan stod nästan stilla – i både positiv och negativ bemärkelse – medan den tickade framåt på andra håll. På senare tid har det dock börjat bubbla ordentligt bland pelargoner och korsvirkeshus.

Léo Dirringer är en ung vinbonde i Dambach-la-Ville som snyggt illustrerar den här tendensen. Léo är född 1992 och uppvuxen i vinodlarfamiljen Ruhlmann-Dirringer, en släktgård sedan fyra generationer. Gården omfattar fjorton hektar och disponerar en historisk källare från 1578. Markerna består dels av brantare lägen med hård granit och glimmerskiffer, dels av mjukare sluttningar med sediment, sand och rullsten.

När en ny generation ska ta över är det ofta bäst att börja i liten skala och finna sin egen väg. För Léo Dirringer inleddes den stigen med utbildning till vinmakare i Montpellier och därefter praktik hos Marie-Thérese Chappaz – en erfaren biodynamiker i Valais. Men det var mötet med en flaska osvavlad savagnin från Ganevat som gav honom modet att våga arbeta utan tillsatser.

Tillbaka på familjedomänen 2016 började Léo att ställa om hela jordbruket till ekologiskt. Hans första egna årgång med en handfull cuvéer i fri stil blev 2017. Sedan dess har han introducerat biodynamiska metoder i vinmarkerna, med start 2020. Nere i källarvalven gör Léo ännu sina viner sida vid sida med föräldrarnas, fast han tagit steget vidare och helt skippat svavlet.

Det här är viner med energi och drickglädje från en stigande stjärna!


Pur Jus 2021

Sylvaner (50%) auxerrois (30%) och riesling (20%). Sylvaner och auxerrois plockas, pressas och vinifieras samtidigt. Jäsningen startar med en 'pied de cuve' (spontan förjäsning). Riesling plockas två veckor senare, pressas direkt och blandas med den jäsande musten. Vinet vilade åtta månader på jästfällningen i tank och foudre innan det drogs om för att buteljeras innan sommaren utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Grain de Sable 2020

Riesling från branta sluttningar ovanför Dambach-la-Ville med jordar av granitsand.

De hela druvklasarna pressades direkt. Jäsningen startade sedan med en 'pied de cuve' (spontan förjäsning). Vinet vilade arton månader på jästfällningen i äldre ekliggare innan det drogs om för att buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser.

Frankstein Grand Cru 2020

Vitt vin av riesling och pinot gris. Druvorna kommer från grand cru-läget Frankstein - ett brant och vindskyddat söderläge ovanför Dambach-la-Ville, med stenig jordmån av vittrad granit.

Druvorna pressades direkt. Jäsningen startade med en 'pied de cuve' (spontan förjäsning) och bägge druvsorterna jäste tillsammans. Vinet vilade arton månader på jästfällningen i äldre ekliggare innan det drogs om för att buteljeras utan klarning, filtrering eller tillsatser.