Beställningssortiment

Métisse Brut Nature – Olivier Horiot

Format Beställs i kolli om 3 flaskor
Artikelnummer 77852
Pris 458:-
launch Beställ från Systembolaget

Champagne som är torr och frisk med ett härligt mineraldjup – passande som fördrink och kanske än mer som ledsagare till mat!


Métisse Brut Nature NV - Olivier Horiot (Champagne)

Distriktet Aube ligger i den sydligaste delen av Champagne. Här är det närmare till Bourgogne än till Champagnes centralorter. Klimatet är aningen varmare och geologer har fastställt att jordarna här har fler likheter med norra Bourgognes blandning av lera och kalk än med den klassiska Champagne-kritan längre norrut. Aube ligger på stråk av Kimmeridge, som är 150 miljoner år gammal - mer än 50 miljoner år äldre än de flesta av jordarna i Vallée de la Marne.

Olivier Horiot huserar i byn Les Riceys. Han tog över från pappa Serge i början av 2000-talet och gjorde då sina första egna viner. Den avgjort mest planterade druvsorten är pinot noir, som kompletteras med resten av områdets sju auktoriserade sorter. Hela produktionen från jord till flaska är certifierat ekologisk (AB) och biodynamisk (Biodyvin). Druvorna blir till ett flertal champagner, i stort sett alla utan dosage, som ändå är rika och fylliga i frukten men alltid har en mineraldriven fräschör som Olivier menar har sitt ursprung i marken.

Den aktuella versionen av Métisse kommer från sex olika lägen i Les Riceys och är baserad på årgång 2016. Druvorna är 80% pinot noir och resten pinot blanc. Basvinerna fick jäsa spontant i använda fat med ett år på jästfällningen. Ungefär en femtedel av cuvéen utgörs av ‘réserve perpetuelle’ som påbörjades 2006. Vinet buteljerades 17-09-12 med tillsats av koncentrerad druvmust, och degorgerades utan dosage 19-07-23. Nu sjutton månader senare är Métisse lagom utvecklad att dricka under de kommande helgerna!