Beställningssortiment

Vin & Natur Didon 1 – SLUT!

Format 3 flaskor
Säljstart 10 februari 10:00
Artikelnummer 50626
Pris 1068:-
launch Beställ från Systembolaget

Det är hög tid för en samlad presentation av sympatiska paret Naïma och David Didon, som vet hur man gör härligt ren bourgogne utan att det kostar skjortan. Med den fina årgången 2019 i ryggen har vi satt ihop en första temalåda från Domaine Didon.

Första gången unge David Didon fick lära sig om biodynamisk odling var 1995, när han tog en halvårskurs på lantbruksskolan i Beaujeu (den enda som undervisade i ämnet på den tiden). Efter skolan arbetade han på olika ekologiska bondgårdar i Alsace samt på en vingård i Lorraine. Det var också den första gången han överhuvudtaget kom i kontakt med vinodling, hos en äldre pionjär för ekologiska metoder i området.

David fortsatte med att plugga vin i Beaune, där han träffade sin blivande hustru Naïma, och paret bestämde sig gemensamt för att stanna kvar och slå rot i Bourgogne. 2001 blev David anställd hos Etienne de Montille i Volnay med uppdraget att konvertera hela egendomen till biodynamisk odling (David arbetar än så länge kvar på heltid där). Tack vare sin bekantskap med Julien Altaber och Dominique Derain blev han efterhand nyfiken på att lära sig vinifiera utan tillsatser.

För att förverkliga sina drömmar om biodynamisk odling och minimal intervention i källaren tog Naïma och David över en gammal gård i Chassey-le-Camp i Côte Chalonnaise. Den lilla byn hör till AOC Bouzeron, som är Bourgognes enda village-appellation för aligoté.

Didons vinmark är en sammanhängande parcell om två hektar, varav än så länge 1,2 ha är besatta med pinot noir, pinot blanc och aligoté. Det var en av byns bönder som planterade rankorna med massalt urval under perioden 1947-1960. Vinmarken hade då legat i träda sedan innan första världskriget, när vinlusen redan tagit livet av de flesta franska vinrankor. Sedan omplanteringen har jorden plöjts regelbundet med häst, så att rankorna uppmuntrats att utveckla djupa rötter. Läget är en lieu-dit (historisk vinmark) vid namn ’Vignes Blanches’. Den ligger i en ganska brant sluttning som vänder sig mot öster, med en jordmån av tät röd kalklera och kalksten, och är erkänd som en av de bästa i byn. Didons odlingsmetoder är fullt ut biodynamiska, utan certifiering.

I källaren börjar arbetet med hela druvklasar som pressas direkt till de vita vinerna, och får ungefär tio dygns maceration för de röda. Hitintills får vinerna mogna nio månader på jästfällningen i använda fat, men man siktar på att förlänga den perioden med ett par månader. Alla omdragningar sker försiktigt så att man inte ska behöva filtrera. Paret gör fem olika viner: en pétillant naturel av aligoté, en bourgogne aligoté, en bourgogne blanc av pinot blanc, en bourgogne rouge av pinot noir (det första av Didons viner vi presenterade i Sverige), och till sist en bourgogne rouge ”Cuvée Longue” som fått ett års extra lagring på fat.


Bourgogne Aligoté 2019

Aligoté från gamla rankor i Vignes Blanches - ett högt och relativt brant österläge ovanför byn Chassey-le-Camp, med jordmån av röd lera och kalksten. Planteringarna gjordes huvudsakligen mellan 1947 och 1960 med massalt urval.

Efter handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Därefter jäste vinet av egen kraft i använda bourgognefat, med nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats, men håller tills nästa kväll.

Bourgogne Blanc 2019

Pinot blanc från gamla rankor i Vignes Blanches - ett högt och relativt brant österläge ovanför byn Chassey-le-Camp, med jordmån av röd lera och kalksten. Planteringarna gjordes huvudsakligen mellan 1947 och 1960 med massalt urval.

Efter handskörd pressades de hela druvklasarna direkt. Därefter jäste vinet av egen kraft i använda bourgognefat, med nio månader på jästfällningen. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst samma kväll som flaskan öppnats, men håller tills nästa kväll.

Bourgogne Rouge 2019

Pinot noir från gamla rankor i Vignes Blanches - ett högt och relativt brant österläge ovanför byn Chassey-le-Camp, med jordmån av röd lera och kalksten. Planteringarna gjordes huvudsakligen mellan 1947 och 1960 med massalt urval.

Efter handskörd fick de hela druvklasarna jäsa spontant i glasfibertank. Efter pressning mognade vinet nio månader i använda bourgognefat. Buteljeringen gjordes utan föregående klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks precis lika bra första som andra kvällen efter att flaskan öppnats.