Format | 3 flaskor |
---|---|
Säljstart | 27 februari 10:00 |
Artikelnummer | 53365 |
Pris | 1737:- |
Beställ från Systembolaget |
De Moor betraktas som banbrytande för ekologiska och minimalistiska metoder i Chablis, och är idag en självklar referens världen över. Det innebär också att efterfrågan är långt större än tillgången. Därför är vi extra glada att på nytt kunna lansera en samlingsvolym i BS.
Courgis heter byn där Alice och Olivier De Moor bor och verkar. Här växte Olivier upp, och här hade hans farföräldrar sin källare. Paret, som båda är utbildade enologer, köpte sina första vinmarker i Chablis 1989 efter att ha lärt känna varandra när de arbetade hos en större producent i appellationen. De började med att plantera tre parceller: Coteau de Rosette, Bel Air och Clardy. Redan från start bestämde de sig för att bruka jorden utan kemikalier, med biodynamiska influenser, och är ekologiskt certifierade sedan 2005.
Den kalkrika marken i området är mättad med fossiler av snäckor och musslor, ostron och sjöborrar och andra avlagringar från havet som täckte hela området för miljontals år sedan. Första årgången från De Moors unga vinrankor blev 1994. Ett par år senare kunde paret få långtidskontrakt på vinmarker i byarna Chitry och Saint-Bris. I Chitry planterades två större parceller vid namn ’Champagne’ och ’Châtillon’ med chardonnay och aligoté. I Saint-Bris växer mestadels sauvignon blanc från 1945, samt aligoté planterade redan 1902.
Alice och Olivier odlar idag nio egna hektar. Sedan 2009 har de också en liten négociantverksamhet vid namn ’Le Vendangeur Masqué’ som köper in druvor till flera cuvéer. Hit går också frukt från egna marker som är under omställning till ekologisk certifiering. Alla viner utom den enkla aligotén får jäsa i äldre bourgognefat, utan tillsats av vare sig främmande jästkulturer eller so2. Först efter den malolaktiska omvandlingen får vinerna en liten nypa svavel. De uttrycker sig rent och fritt redan som unga, men har också bevisligen stor potential till utveckling över tid.
Vitt vin av riesling och chardonnay i proportionerna 60/40. Den ekologiska frukten är inköpt från vänner i Itterswiller (Alsace) och Yonne (norra Bourgogne). Direkt pressning av hela klasar. Riesling jäste spontant i ekliggare ('foudre') samt mellanstora fat ('démi-muid') och chardonnay i tank - bägge med full malolaktisk omvandling innan assemblage i tank med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i november 2022 utan klarning eller filtrering. Alkohol: 12,5 %
Chardonnay från ett par av domänens lägen omkring byn Courgis, sammanlagt en hektar. Markerna består av kalksten ovanpå fossilrik lera och kalkstensgrund (Kimmeridgien). Jordbruket är sedan länge ekologiskt certifierat, med biodynamiska influenser.
Efter varsam handskörd pressades de hela druvklasarna direkt, innan musten fick 36 timmars klarning genom kall sedimentering. Jäsningen skedde långsamt och spontant i äldre 228-litersfat. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade elva månader på jästfällningen innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes i november 2022 utan klarning eller filtrering. Alkohol: 12 %
Chardonnay, från 35- till 70-åriga stockar i Mont de Milieu, ett öppet och soligt söderläge på sluttningen av en skogklädd kulle. Jordmånen är kalkrik lera och kalksten med marina fossiler (Kimmeridgien).
Efter varsam handskörd pressades de hela druvklasarna direkt, innan musten fick 36 timmars klarning genom kall sedimentering. Jäsningen skedde långsamt och spontant i äldre 228-litersfat. Vinet fick sin malolaktiska omvandling och vilade sexton månader på jästfällningen innan assemblage med en minimal tillsats svavel. Buteljeringen gjordes våren 2022 utan klarning eller filtrering. Alkohol: 13 %